- Det kjennes ganske uvirkelig ut akkurat nå, men det er stor stas, sier Lundgreen og Gaasvik som driver gårdsmeieriet til Nea Radio.

Vuku Gårdsmeieri vant kåringen i regi Hanen, Meny og Dyrsku’n som Årets lokalmatgründer. Prisen gis til den bedriften som har vært best på innovasjon, nyskaping og lønnsomhet. Gaasvik sier at han tror det hjelper at de har en utradisjonell ost.

- Vi lager en litt utradisjonell ost i Norge da med vår Mozzarella. Det har jo blitt et veldig populært produkt, både Pizza-Mozzarella og vår vanlige Mozzarella som lages på økologisk trøndersk melk, sier han.

Kathrine er født og oppvokst på Dillmoen som odelsjente, mens Arild har giftet seg til gård og grunn.

Lærte fremgangsmåten i Italia

De hadde egentlig tenkt å følge norske ystetradisjoner på gården når de skulle starte med en attåtnæring. Men tilfeldigvis fikk de høre at noen restauranter etterspurte norskprodusert Mozzarella og de hadde bekjente i Sør-Italia som drev en olivengård.

- Plutselig var vi i Sør-Italia og lærte oss å lage Mozzarella av en yster der. Så da tok vi med oss fremgangsmåten der hjem og prøvde og feilet litt før vi vi kom frem til det vi selv syns er en god Mozzarella, sier Lundgren.

Verdens mest spiste ost

Mozzarella er verdens mest spiste ost, ifølge Lundgren som sier at det ikke er mange norske produsenter av den populære ostetypen.

- Jeg syns at det var på høy tid at noen starte med en litt større produksjon av verdens mest spiste ost i Norge, sier hun.

Osten til Vuku Gårdsysteri selges i Meny-butikker og Coop-butikker i hele Trøndelag og noen i Møre og Romsdal. Nå håper de at det skal bli flere butikker.

Best fersk og varm

- Det aller aller beste er å spise osten når den er helt fersk og varm. Men det skjønner jeg jo ikke er mulig for andre enn oss produsentene, humrer Lundgren.

Så når de serverer osten på Bærja Café i Vuku som de er med og driver så er det noe annet som gjelder.

- Vi serverer den på et ristet brød med pesto, spekeskinke og tomat. Med et dryss av oregano og olivenolje. Det er ganske enkelt, men veldig veldig godt, avslutter Lundgren.

Hør intervjuet her: