– Den handler om hvordan hjernesykdommer kan ha påvirket historiens gang på ulike måter. I tillegg handler den litt om hjernesykdommenes historie og alt det forunderlige som det omhandler, forteller Are Brean.

Han er nevrolog, sjefredaktør i Tidsskrift for Den norske legeforening og ikke minst medlem i Den norske nevrolitterære klubb.

– Denne klubben består av nevrologer og hjerneforskere fra hele landet, som interesser seg for skjæringspunktene mellom hjernen og hjernens sykdommer, nevrologi og kunst, litteratur og historie.

Trekker frem Hitler, Kennedy og kong Carl XII

I boka kan man blant annet lese om John F. Kennedy, og hvordan hans store utenrikspolitiske utfordringer kan ha vært påvirket av hvordan hans Addisons sykdom ble behandlet den gangen. Man kan også lese om Hitler.

– Blant annet tror man at Parkinsons sykdom kan ha påvirket Adolf Hitlers funksjonsnivå, særlig mot slutten av andre verdenskrig, forteller Brean.

Videre trekker Brean frem kong Carl XII, som hadde en veldig spesiell personlighet.

– Det er helt klart. Ellers er det ikke full enighet om hvilken diagnose han hadde. Noen mener han kan ha hatt en ganske alvorlig variant av Asperger syndrom, som kan ha påvirket både hans dømmekraft og hvordan han håndterte problemstillinger på.

Saken fortsetter under bildet.

«Hjernen og historen» blir lansert på Rørosmuseet søndag klokken 12. Arrangementet er gratis og åpent for alle. Foto: Marit Langseth

Nevrologiske sykdommer i Johan Falkbergets forfatterskap

Boka lanseres på Rørosmuseet søndag kl. 18. I tillegg til en presentasjon av boka, vil professor Espen Dietrichs snakke om Albert Einsteins forsvunne hjerne, og avdelingsoverlege Ragnar Stien vil snakke om taphopfobi, som er redselen for å bli levende begravet.

Selv vil Brean snakke om nevrologiske sykdommer i Johan Falkbergets forfatterskap.

– Som alle de største forfatterne hadde han en unik evne til å se, og det preger hans forfatterskap på mange måter. Også måten han så sykdommer i hjernen og nervesystemet på, uten kanskje å reflektere over det selv, sier Brean.

Saken fortsetter under bildet.

Are Brean vil prate om nevrologiske sykdommer i Johan Falkbergets forfatterskap. Her er Johan Falkberget på Sextus. Foto: Rørosmuseet

Falkberget beskrev granatsjokk før man visste hva det var

Han trekker frem et eksempel fra boka Urtidsnat fra 1911, hvor Falkberget beskriver en gruveulykke, hvor en av hovedpersonene, Kalle, får forandret personlighet etterpå.

– Falkberget beskriver detaljert hvordan Kalle forandrer seg, og hvordan han går dypere og dypere ned i en depresjon. Måten han beskriver dette på ligner veldig på noe som noen få år senere ble beskrevet i forbindelse med første verdenskrig: et syndrom som ble kalt for granatsjokk, forteller Brean og fortsetter:

– Og granatsjokk arter seg på nøyaktig den måten Kalle hadde det etter gruveulykken. Så her beskriver Falkberget rett og slett en klinisk sykdom, som ennå ikke var beskrevet i hans tid.

Hør Are Brean forteller mer om «Hjernen og historien» her: