Tiden er inne for å hente fram frisbeene igjen - eller diskene, som mange kaller disse runde, harde og fargerike plastskivene, som man trenger for å kaste diskgolf. Eller frisbeegolf.

Billigere enn golf

Akkurat nå er det mange baner som får en nødvendig overhaling etter vinteren, og det popper stadig opp nye baner i Trøndelag.

I løpet av sommeren vil det for eksempel komme en spiltter ny bane ved skitrekket i Ålen.

– Man kommer seg ut, treffer kompiser og så er det artig å kaste, sier Arve Fossum.

Et par ganger i uka møtes han og kompisene Trond Grutsæter og André Solum for å spille diskgold på Årsøya i Selbu. En aktivitet som virkelig har slått an hhos trønderne.

– Det er som golf på et vis, forklarer, Arve.

– Men langt billigere.

Alt man trenger er en bane med kurver, et par disker og gode sko.

Det skader ikke med en god dose godt humør heller. Det er nemlig ikke alltid diskene oppfører seg som du vil og går i den retningen de skal.

Da kan de for eksempel havne i elva.

Noen av guttas disker har endt opp på elvebunnen. Diskgolfbanen på Årsøya ligger nemlig idyllisk til ved munningen av elva Nea.

God trening

Arve trivdes best i sofaen eller foran PC-en før André en dag inviterte ham med på diskgolf. Han fikk låne seg et par disker, men syntes det var så gøy at han bestemte seg for å investere i egne.

Det har han ikke angret på.

– Jeg er ikke fotballinteressert, og ikke interessert i håndball eller ski, så da er dette en fin idrett å gå løs på.

– Hva er det som gjør idretten her så attraktiv for sofasliterne, tror du?

– Du får rørt på hele kroppen, uten at du springer eller må ta deg helt ut. Og det eneste du trenger er et par disker og en bane i nærheten.

– Det er bare å plukke opp en disk og begynne å kaste. Så det er et veldig lett tilgjengelig tilbud så folk kan komme seg ut og gjøre noe artig, sier André.

Han tror det er nettopp derfor denne aktiviteten har blitt så populær.

– Stadig flere oppdager hvor kjekt det er å kombinere tur i skog og lyng, og samtidig ha noe å holde på med.

For Arve sin del ble nettopp denne aktiviteten veien ut av sofaen.

– Jeg er jo straks 50 år, så hadde jeg ikke oppdaga diskgolf hadde livet blitt stillesittende, frykter Arve.

Hør hele intervjuet med kompisgjengen i Selbu her:

Trenger gode sko

Man trenger altså minimalt med utstyr for å delta på denne aktiviteten, men det kan være lurt å investere i et par disker: En som er stabil og egner seg godt til korte kast; en putter. En som går litt fortere og som man kan skru i forskjellige retninger; en midrange. Og en driver. Den går lengst, men er mest ustabil.

Dessuten må man ha klær etter vær og som er lette å bevege seg i, sko som tåler forskjellig terreng. Det kan hende man må inn i kratt, skog, gjørme og hamle opp med brennesle - og noen ganger må man også ut i elva for å fiske opp en disk på avveie.

En teleskopstang kommer også godt med da. Både til å fiske disker opp fra vann og ned fra trær, om den har satt seg fast mellom greinene.

Her forklarer André hvordan diskene fungerer og hvordan det er lurt å kaste:

Flere baner i nærheten

Det er ikke bare i Trøndelag diskgolf er populært - dette er den raskest voksende sporten i verden.

Banen på Årsøya sto ferdig i 2019, og i 2023 ble det arrangert NM i diskgolf her. Denne banen har 18 kurver, men antallet kurver varierer fra bane til bane.

Strengt tatt trenger man ikke kurver heller, så lenge man har et avtalt mål. Det kan både være en søppelkasse eller et tre eller noe annet man finner. Men det funker ikke å kaste en vanlig strandfrisbee. Tro meg - jeg har prøvd.

Derfor bør man nok investere i en diskgolf-disk. Eller låne - det finnes steder som leier ut disker ved banene.

Det kan også være greit å laste ned UDisk.appen. Der får du også en grei oversikt over de registrerte diskgolf-banene i nærheten av deg.

Diskgolf benytter mange av de samme reglene og uttrykkene som vanlig golf.

Her er noen uttrykk det kan være greit å kunne:

Ace: Betyr rett og slett hole-in-one. Det er når man klarer det kunststykket det er å kaste disken rett i kurven på første forsøk.

Approach: Innspillet, eller kastet inn mot kurv der formålet er å lande så nærme som mulig kurven, for å gjøre det neste kastet enkelt.

Backhand: Kasteteknikken når spilleren vender ryggen mot kurven før den kaster ved å bevege armen mot målet med baksiden av hånden først. Som høyrehendt vil disken din rotere med klokka når du hiver backhand.

Birdie: Ett kast mindre enn hullets par.

Bogey: Ett kast mer enn hullets par. For eksempel fire kast brukt på et par 3-hull. Føres som +1 i totalen på scorekortet.

Dropzone: Et oppmerket sted på banen der en spiller som har bommet på en mando eller havnet i OB på en viss type hull, må ta med disken sin til å kaste fra, med straffekast.

Eagle: To kast mindre enn hullets par. For eksempel to kast på et hull vurdert til par 4. Kan også nevnes at tre kast under hullets par kalles Albatross, og om man skulle klare et par 6-hull på to kast, så heter det Kondor.

Forehand: En kasteteknikk der spilleren ser fremover i kasteretningen, og kaster ved hjelp av en “flikk” i håndleddet som gir rotasjon i disken.

Hazard: Dette området er ikke like godt avgrenset, men du får straffekast om du havner her, men neste kast må tas fra der disken landa. Man få straffekast hver gang disken lander i en hazard-sone – selv om du kastet fra en hazard-sone. Sonen er merket av på kartet.

Mando: Kort for Mandatory, hvilket innebærer tvunget kasteretning rundt et satt punkt – eller flere. Hvis du møter på et tre med pil til venstre for eksempel, må disken passere dette treet på venstre side for at du skal slippe og måtte gå til dropzone, og enda verre – få straffekast.

OB: Betyr “Out of bounds” og disker som havner på dette området befinner seg utenfor banen og kastet regnes som ugyldig. Man må hente disken og ta neste kast fra der disken gikk ut av banen og man får et straffekast.

Par: Antall kast som er forventet at du skal kaste før du treffer kurva.

Tee: Der du gjør første utkast. Neste kast starter fra stedet disken lander.

Tomahawk: Finessekast der en kaster disken over hodet med et forehandgrep. Kan være effektivt å lære seg for noen tekniske hull som svinger brått to ganger, hvis man trenger å komme seg ut fra tett skog, eller ønsker god lengdekontroll.