Torsdag 19. januar er det premiere på Karolinerspelet i Tydal. Det er 300 år siden karolinerne kom til Tydal på nyttårsaften i 1718 / 1719 etter den julianske kalenderen, og det har vært markeringer om karolinernes hærtog rundt omkring i hele Trøndelag i hele år. Første gang tydalingene hadde forestilling på Brekka var i 1993, og siden har det vært mange fantastiske øyeblikk å oppleve.

Tredje blad Haga

I flere år var det Arnulf Haga som regisserte spelet, og sammen med seg hadde han broren Paul Ottar Haga. I år er det ingen ringere enn tredje blad Haga som skal få muligheten. Lavrans Haga kommer fra Verdal og gleder seg til å bidra inn i årets spel.

- Det er det første vinterspelet jeg skal være med på, og med alt det historiske rundt det så gleder jeg meg skikkelig, sier Haga.

Han så spelet for 15 år siden, den gangen var det 30 minusgrader, og han husker det som en skikkelig kald affære.

- Det er jo bare tøft med et skikkelig vinterspel, man får spille på naturen og omgivelsene når man lager utendørs teater, og det er bare tøft, sier han.

På Trøndelag Teater sine sider står dette skrevet om den nye generalen:

"Lavrans kommer fra Verdal og har vært aktiv i teatermiljøet der i flere år. Spilt bl. a i Spelet om Heilag Olav, Ei Ny Tid og musikalen Ormstunge. Har vært tilknyttet Nord-Trøndelag Teater bl.a i oppsetningene Vinterreise – Vårdrøm og Historien om en hest.

Lavrans Haga debuterte på Trøndelag Teater som hest i Peter Shaffers Equus i 2007. I høst var han tilbake i Tolvskillingsoperaen på Gamle Scene og Et juleeventyr på Hovedscenen. Denne våren blir han å se i både Arturo Ui og musikalen Hair."

Dramtiske scener krever masse øving. Foto: Synne Dyrhaug

Øvinger i idrettshuset

Nå blir det øvinger inne i Kulturhuset fram til over nyttår, før de starter ute med de skikkelige øvingene. Der skal spelet syes sammen av regissør Catrine Telle, med god hjelp av Elisabeth Matheson. Det er flere nykommere på årets spel, både fra Tydal og Selbu, så det er bare å glede seg og bestille billetter.

Lavrans Haga (t.v) og Elisabeth Matheson. Foto: Synne Dyrhaug