Casper Axelsen Hønnås

Den er en bombe av et bakverk med alt som er godt: Wienerbrød, bolle og kake i ett. Med vaniljekrem inni og glasur på toppen - Arntzenbollen fra Arntzen bakeri på Frosta har blitt superpopulær.

Den første, men ikke den siste

Det går gjetord om den søte delikatessen langt ut over kommunens grenser og folk kommer langveis fra for å få en bit.

Blant andre venninnene Liv Gangstad, Elin Ganstad og Gerd Kolset.

- Det er første gang jeg har smakt denne bollen, forteller Elin Gangstad. Hun ble anbefalt av venninnene til å prøve den da de var innom kafeen ved bakeriet på Frosta en tur. - Men det blir nok ikke den siste, nei, fortsetter hun.

- Arntzenbollen er ikke bare en bolle, sier venninnene Liv Gangstad, Elin Gangstad og Gerd Kolset. De tror nok det blir flere turer innom bakeriet for en bolle. Foto: Casper Axelsen Hønnås

Gerd kolstad og Liv Gangstad har prøvd bollen før. Liv oppdaga den da hun var på matfestivalen i Trondheim for noen år siden.

- Ja, jeg har prøvd den én gang før, så da jeg så de her i hyllene på bakeriet på Frosta måtte jeg ha.

Ikke bare en bolle

Gerd Kolstad har også kjøpt med seg en, men vil ikke spise den ennå.

- Jeg sparer min så jeg har den til gode. Dette blir dessert i helga, sier hun.

Alle er enige om at Arntzenbollen er mer enn en bolle, og verdt å ta turen til Frosta for.

- Den er saftig og god med mye vaniljekrem, og så minner den litt om wienerbrød, forklarer Elin. - Konsistensen er lett, og så er det veldig godt med vaniljekrem, da, fortsetter Liv. - Det er mer enn en vanlig bolle.

Arntzenbollen er viden kjent og en yndet delekatesse fra Frosta. Folk kommer langveis fra for å få en bit. Foto: Arntzen Bakeri

Inspirert av far

Det er baker Kjetil Arntzen ved Arntzen bakeri som er denne populære bollens far. Men det var egentlig faren hans som starta det hele.

- Jeg er tredjegenerasjons baker, og jeg husker pappa prøvde å få til slike kremboller i forbindelse med fastelavn, men han ble aldri helt fornøyd. Jeg syntes ideen var god, så da jeg begynte i produksjonen bestemte jeg meg for å prøve.

Baker Arntzen den tredje lyktes heller ikke med en gang, men ga ikke opp.

- Jeg gjorde flere forsøk, og til slutt fikk jeg det til, minnes han. - Egentlig skulle jeg bare overraske kona mi med noe godt til kaffen. Det var aldri meningen at den skulle inn i produksjon, men nå er den cirka 30 prosent av alt volumet vi produserer.

Enorme mengder krem

Han vet ikke hvor mange slike boller de produserer i året, men husker at de en gang produserte 930 boller på en dag.

- Da var det matfestival i Trondheim og ferietid på Frosta, så da fikk vi solgt en del, forteller han. - Det gåre med enorme mengder krem, så nå har vi en datamaskin som fyller bollene med vaniljekrem. Vi bestemmer hvor mye krem det skal være i hver bolle, og så fyller datamaskinen nøyaktig mengde. Det sparer oss for mye jobb.

Bakeren selv er overraska over hvor populær kremboller hans har blitt, og syns det er artig at folk kommer langveis fra og til Frosta for å kjøpe seg kremboller fra Arntzen bakeri.

- Hvorfor tror du den har blot så populær? - Jeg vet ikke, jeg. Det må være kombinasjonen av bolle og fyll, og så er det jo bare på Frosta man får kjøpt den.