- Man kun ville merke den litt hektiske stemningen, det er varmt og folk blir litt intense: «blir vi ferdige med avisen i dag?» og «vil det tekniske utstyret fungere?». Og over det hele er det en liten odør av olje, svette og blysats. Det er en veldig spesiell stemning.

Per Hvamstad beskriver hvordan det er i «avishuset» ved Hyttelva på Røros når maskinene settes i gang og det skal lages avis på gamlemåten. I morgen åpner de dørene og inviterer folk til å se hvordan ei avis ble til før i tiden.

- Vi setter bokstav for bokstav i blysats, og når det er satt, trykkes det i trykkpressen vår. Da vil man kunne se alle de virksomheter og innsatser som er nødvendig for å få til ei avis, forteller Hvamstad, som er styreleder i Pressemuseet Fjeld-Ljoms venner.

Artikkelen fortsetter under lydklippet.

Intakt avishus fra 1890 til 1976

Inne i avishuset, eller Pressemuseet Fjeld-Ljom, står alt slik som det var da avisa Fjeld-Ljom holdt til der.

- Hit kom Fjeld-Ljom i 1890 og de var her frem til 1976. Det unike her er at huset og det tekniske utstyret er bevart, forteller Hvamstad.

Det er Pressemuseet Fjeld-Ljoms venner som har ansvaret for å holde maskineriet og virksomheten inne i huset i gang. Og det er ikke bare enkelt, da det stadig er færre som kan kunsten å lage avis med blysats og settemaskin.

- Det er et kjerneproblem. Det er en håndfull som har vært med i venneforeningen siden starten, og de var fagutdannet og kunne faget gjennom sin yrkesutdanning og erfaring, men de blir det færre og færre av. Så nå har vi hatt gående et stort opplæringsprosjekt for nye lærlinger, sier Hvamstad.

Det er folk fra grafisk virksomhet som har gått gjennom et fireårig opplæringskurs for å kunne stå for produksjon med de gamle maskinene.

- Så nå har vi relativt mange oppegående dugnadsarbeidere, men vi er stadig vekk på jakt etter flere.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Her er en av de gamle maskinene allerede i gang. Lørdag er det mulig for alle å se maskinene i aksjon på Pressemuseet Fjeld-Ljom. Foto: Marit Langseth

Avisproduksjon i blodet

En av venneforeningens medlemmer er Jens Hystad. Han har vokst opp med avisproduksjon på Stord i Hordaland, og driver fortsatt trykkerivirksomhet og avisa Sunnhordland.

- Bestefaren min startet opp avisa i 1902, og så ble det min far og onkel som drev det, og så ble det jeg. Når du er i en sånn familiebedrift, så må du jo kunne alle fag. Jeg var typograf, maskinsetter og trykker, forteller Hystad.

I 1973 gikk avisa over til trykking i offset, og de gamle settemaskinene ble kastet. Dessverre, sier Hystad.

- Da jeg fant dette trykkeriet her oppe, så fikk jeg liksom gjort opp for den dårlige samvittigheten jeg hadde for at de gamle maskinene på Stord ble kastet. Så fant jeg de her oppe, og jeg har passet på dem så godt jeg kan. Det har vært veldig kjekt, og det vil jeg fortsette med så lenge jeg har helse til det.

Hør Jens Hystad fortelle mer om denne måten å produsere avis på her: