I regi av Stjørdal Mållag, holdt forfatter og historiker Arnhild Skre foredrag i Kimen bibliotek i går kveld. Tema var boken hennes "Kald Krigs Kviskring".

– Jeg begynte å jobbe med dette stoffet da at jeg fikk i oppdrag å skrive om politikken rundt Norges medlemskap i Nato. Det gikk opp for meg at dette handlet om min tid og jeg begynte å se på hvordan denne barndommen egentlig var, sier Skre.

Saken fortsetter under lydklippet

Overvåkning

Skre, som er født i 1952, sier at hun bestandig hadde trodd at hun vokste opp i en lett og gjenoppbyggende etterkrigstid og at det var dette som hadde preget henne mest.

– Men da jeg gikk inn i tematikken, oppdaget jeg fort at dette ikke var tilfelle. Det viste seg tvert imot av vi vokste opp under en utrolig mørk og truende himmel, med våpenkappløp, prøvesprengninger og ikke minst overvåkning som en del av bildet.

Norgesglass

Skre forteller at det etter hvert gikk opp for henne hvorfor hun ikke klarte å kvitte seg med de tomme Norgesglassene som fylte kjelleren hennes.

– Vi vokste opp med at det bestandig var et matforåd i kjelleren. Det var bare slik det var. Nå skjønte jeg at dette var fordi foreldrene våre fryktet atomkrig og at det var nødvendig å ha tilgang på mat og vann i kjelleren. Dette har preget oss som vokste opp på 50-tallet og derfor har jeg altså Norgesglass, om enn tomme, i kjelleren min den dag i dag.

Ryggmargsrefleks

Den politiske situasjonen er igjen urolig og Skre forteller at mange av de samme ryggmargsrefleksene hun fikk med seg fra barndommen igjen begynner å gjøre seg gjeldende.

– Vi har snakket om det, vi som er på samme alder, at vi kjenner litt på dette nå. Tanken slår en at en kanskje burde ha litt vann og hermetikk i kjelleren, bare sånn i tilfelle, sier Skre.