Selbusjøen skvulper rolig inn mot land i det reporteren møter en av gründerne bak Varmdal Kolonihage, Morten Wiggen, på brygga i Dragsten. Øya, som stedet heter, er et samlingspunkt for innbyggerne i den lille bygda, og alt her er bygget i ekte dugnadsånd. Bygda ligger omtrent 35 minutter med bil fra Trondheim, og rundt en time fra Selbu «sentrum».

I over fire år har ekteparet jobbet for å få godkjent reguleringsplanen for kolonihagen, og tidligere i sommer gikk den endelig igjennom. Nå er det ikke lenge til bygningsarbeidet kan settes i gang, og Morten Wiggen forteller gledelig om de mange planene for prosjektet:

- Neste steg nå er sommerferie, for vi er ganske så slitne og ganske blakke. Så nå skal vi prøve å samle penger og håper vi får litt «sommerpenger», før vi skal starte igjen til høsten med utstikking av tomter og rydding av området.

Wiggen håper å ha ting litt mer klart til våren, men ser allerede for seg omtrent når den første hytta skal være ferdig:

- I løpet av 2023 har prosjektet begynt å forme seg mer, også utforming av hyttene. Dette har med samarbeidet med leverandørene å gjøre, for de må ha litt tid på seg for å få dette på plass.

I Selbusjøen er det mulighet for fiske. Her viser Mattis (7) fram sin lille Ørret. Foto: Sofie Sørum

Varmdal kolonihage skal ikke ha bilvei, men en felles parkeringsplass, og stier som går i mellom kolonihyttene.

- Det er for å få en lun, og mer hageaktig stemning, sier Wiggen.

Kolonihagen blir å bestå av 23 hytter, med tomter på ca. 300 kvadratmeter. Alle hyttene har dyrkningsplikt, og vil være beboelig året rundt. De skal ha innlagt strøm og vann, og så er det en plan om å inkludere et drivhus i hyttene, slik at det også kan dyrkes året rundt. Hyttene vil også få et felles samlingspunkt, forteller Wiggen:

- Det er planlagt en kafé på gården som er der i dag, samt et utsalg av overskuddsvarer som kommer fra kolonihagen.

Noen som har fått merke den økende interessen for kolonihager er Kari Gilberg som sitter i styret i kolonihageforbundet. Hun er også med i styret i Klemetsaunet kolonihage, hvor hun også har hytte. Klemetsaune kolonihage ligger mellom Trolla og Flakk i Trondheim, og Kari kan fortelle at det er mange som står på venteliste der.

- Interessen er stigende, særlig de siste årene hvor vi har vært mye hjemme i Norge. Det er også større fokus på dyrking og selvberging, og dette med kortreist mat. Det er flere og flere som står på venteliste til klemetsaunet, hele 96 stykker, og det er 44 parseller.

Denne vakre utsikten over Selbusjøen vil kolonihagen få. Kafeen og gårdsbutikken vil bli på gården. Foto: Sofie Sørum

Ekteparet Wiggen har også merket interessen, og har allerede mottatt flere henvendelser fra folk som ønsker seg ei hytte i kolonihagen. Dette gleder Morten Wiggen, og han håper at kolonihagen kan være en viktig bidragsyter for bygda:

- For Dragsten vil dette bety 23 ivrige ildsjeler som gjerne vil dyrke sine grønnsaker på et av de beste stedene langs Selbusjøen, og de er også ihuga på dugnad og på det å være med å bidra. Når det kommer flere folk, vil det bli enklere å få til ting.

Dragsten har også mye å by på for kolonistene:

- Det er mye som skjer i Dragsten som vil være fint for de som driver kolonihyttene. Vi har jo blant annet den fine plassen som vi har dette intervjuet på, Øya, som har gjennomgått en stor oppgradering de siste årene. Her er det mulighet for å bruke området, og så er det ledige båtplasser her.

Wiggen peker på at Dragsten også har mye flott natur å by på:

- Her har vi både sjø, vann og fjell, og det er det som er så fint med Dragsten. Og så er det bynært, ikke minst, avslutter Wiggen.

Hør intervjuene her: