- Vi skal sette opp en helaftens opera, og det er store ting. Opera er en av de dyreste kunstformene, så dette er påkostet. Det koster omtrent det samme å utdanne en operasanger som en jagerpilot, forteller Torstein Fosmo.

Han er operasanger og er kunstnerisk ansvarlig for Karlslyst Musikkteater. Han forteller at teateret skal sette opp en stor opera til neste år og at målet er å bli størst på opera i Trøndelag - utendørs i hvert fall. Stykket de skal sette opp heter Tosca og er skrevet av italieneren Giacomo Puccini.

Overraskende slutt

– Tosca er en veldig god historie. Den handler om kjærlighet, makt og begjær, og så er det jo noen som døvver, humrer Torstein.

Ja, hvordan ender det hele?

– Alle dør til slutt. Hovedpersonen hopper ut av et tårn for å møte sin kjære i døden.

Her i tunet skal det endelig skje ting igjen! F.v. Stein Tore Nybrodahl, Torstein Fosmo og Kari Saxevik. Foto: Sofie Sørum

Folkelig

Men er ikke opera litt for stort og vanskelig for å bli satt opp i lille Hommelvik? Spesielt om den er italiensk?

– Først og fremst så synger vi på norsk, og så spisser vi dramaet slik at folk henger med på konfliktene. Så selv om man ikke skulle få med seg teksten, så skal man forstå handlingen.

Dette skal skje til neste år, men før det skal det holdes noen konserter, slik at teateret får inn nok midler til den store oppsetningen.

- Nå i midten av august skal vi ha en musikal- og opera-konsert med et knippe musikaler og operaer vi liker godt. Dette er en forlengelse av ting vi har gjort før, som Carl Halck, og så skal vi peke litt videre til neste års opera.

Årets konserter skal arrangeres 17. og 18. august.

Unik historie

Neste år er Karlslyst Gård 200 år. Tredje generasjon på gården og nestleder i Karlslyst Musikkteater, Kari Saxevik, forteller gladelig om historien.

– Jeg har drevet gården siden 1989. Jeg og mannen min driver gården sammen og siden starten av 90-tallet har vi hatt noen tanker om å restaurere gården og få folk hit. For vi synes selv at vi bor på en fin plass, vi visste bare ikke helt hva som skulle skje, men at noe måtte gjøres.

Gården har en nydelig utsikt. Foto: Sofie Sørum

De verneverdige bygningene ble restaurert og siden 2004 har det vært ulike typer kulturarrangementer på gården. Men det var ikke før tantebarnet Torstein Fosmo hadde en ide om en musikal at Karlslyst Musikkteater ble dannet.

– Torstein var her på sommerjobb og hadde en idé om å sette opp en musikal her på tunet. Da fødtes Carl Halck, som er en musikal om den første eieren av Karlslyst. Det er han som har bygd bygningene her, som ser akkurat ut slik de gjorde i 1823, sier Kari.

Stor betydning

Karlslyst Musikkteater ble opprettet i 2010, og siden det har Carl Halck vært satt opp fire ganger. Dette har vært en stor suksess som har betydd mye for lokalbefolkningen.

– Teateret har hatt mye å si. Det har vært aktører fra fem til åtti år, altså folk fra alle aldre. Det har hatt stor betydning for manges kunstneriske utvikling. Kommunen har også satt pris på det og gitt oss støtte, avslutter Kari, som ser fram mot at operaen inntar tunet.

Hør intervjuene med Torstein og Kari, og en liten smakebit på Torsteins operaferdigheter, her: