Hilde Danielsen er ansatt som kokk i et delprosjekt til prosjektet samisk helseteam, som skal være med å sikre gode og likeverdige helsetjenester til den samiske befolkninga i kommunen.
– Vi er med på kjøkkenet her på Røros sykehus, for å overføre kunnskap om de samiske mattradisjonene, sier Hilde Danielsen.
Sunt kosthold er god medisin
Her lager de alle slags mulige samiske retter som går ut til institusjonene i Røros kommune, og maten går ut til alle beobere, enten de har samisk bakgrunn eller ikke.
– Den samiske mattradisjonen er et veldig sunt kosthold. Det gjelder både reinskjøtt og blodmaten vi lager, sier Danielsen.
Hun forteller at tilbakemeldingene på prosjektet har vært gode, og kanskje spesielt fra de samiske brukerne som får sine gamle tradisjoner inn i hverdagen.
– Man får noe som man kjenner, og det er en trygghet, sier Danielsen.
Fantastisk reise
Danielsen jobber til daglig som kokk i nordsjøen, og forteller at det har vært fint å få jobbe med institusjonskokkene.
– Det har vært en helt fantastisk reise, for de har vært så positive. Det har bare vært en glede å være med her, sier hun.
Prosjektet med samisk mat skal først og fremst gå til september 2022, men i tillegg jobbes det med å få denne maten fast inn på menyen på Røros.
Hør intervjuet med Hilde Danielsen her:
Den 6. februar ble den første matutleveringen av samisk mat og siden da har det vært reinsdyrkjøtt på menyen en gang i uka. Kok-kjøtt, grønnsaksuppe med reinsdyrboller, reinskav, reinshakk, lapskaus, reinsdyrpølse og reinsdyrburger er noe av det som har blitt servert.
Spennende prosjekt for institusjonskokkene
Kjøkkenleder ved Røros sykehus Randi Buseth Aas er den som har bidratt for å få dette på menyen og får sammen med resten av sitt kokketeam nå opplæring i å lage samiskmat.
– Det var ja umiddelbart. Det er veldig interessant å få inn tradisjonsmat på kjøkkenet. Det er noe vi brenner for ellers også, ikke bare i forhold til samiske mattradisjoner. Det å ta den gamle kulturen tilbake igjen og omsette den til storhusholdning, det er et veldig artig. Det er stor stas å være en del av dette prosjektet og alle på kjøkkenet er så positive og klar for å bidra til å få det til, sier Randi Buseth Aas.
Hør intervjuet med Randi Buseth Aas her;