Så skulle det altså gå 74 år før Hans Rotmo debuterte som roman-forfatter. Han har vært en riktig så produktiv produsent av både sangtekster, anekdoter og teaterforestillinger - og ikke minst vømmøluniverset - men en roman har han aldri skrevet før. Inntil nå.

Spennende tid

«Agnes Johnsdatter» er en historisk roman, og handlingen er hentet fra Trondheim og Meråker i årene 1807 - 1814. Da var det uår og hungersnød i Trøndelag, og vi følger hovedpersonen Agnes gjennom flere begivenheter disse årene.

- Dette var en spennende tid. Det var mye dramatikk i Trondheim på denne tida, og så har jeg dikta opp en hovedperson som vandrer mellom disse begivenhetene og fletter det hele sammen, forteller Rotmo.

Romanen har egentlig surret og gått i hodet på Rotmo i flere år. Årsaken er ubrukt materiale etter et spel han skrev til Meråker på tidlig 90-tall, som handlet om den store hungersmarsjen.

- Høsten 1812 ble det uår. Det ble frost og kornet ble ødelagt. Da samlet folk seg i Meråker, Selbu og Skatval og gikk hungersmarsj inn til Trondheim. Det var egentlig der jeg startet å skrive, for jeg har skrevet et teaterstykke om denne marsjen, som hadde premiere i Meråker på 90-tallet, forklarer Rotmo.

Historisk korrekt

Historien om Agnes Johnsdatter og nødsårene i Trondheim starter noen år tidligere.

- Den første store begivenheten er at det blir dannet kaperrederi i Trondheim. Danskekongen gir tillatelse til å danne slike rederi for å ta engelske skip. Og jeg blir nysgjerrig på hvem som var skippere på disse skutene? Hvem var mannskap? Hvem kastet seg ut i dette hasardiøse opplegget? Jeg fant tre unge skippere, som var på de tre første skutene, og så har jeg brukt opplysninger jeg fant om dem til grunnlag for den første delen.

- Den personen som er mest imot kaperfarten er tolleren i byen, og datteren hans blir kjæreste med en av skipperne. Så blir hun gravid utenfor ekteskap og blir sendt til Meråker.

Rotmo røper både drama og kjærlighetshistorier, men det meste er historisk korrekt, ifølge ham. Selv om hovedpersonen er oppdiktet.

- Grunnlaget er korrekt og riktig, men jeg har putta en fiktiv person inn i historien. Som er mitt vitne til historien.

Godt samarbeid

Romanen «Agnes Johnsdatter» ble lansert mandag denne uka, og den blir utgitt på Embla forlag i Steinkjer. Forlagssjef Bjørg Vollan var ikke tvil om at hun ville gi den ut.

- Jeg fikk den i april og leste gjennom den, og jeg skjønte fort at dette var veldig bra og at dette var en bok vi gjerne ville være med på, sier hun.

- Hun var som en katt som fanger mus, ifølge Rotmo. - Hun slukte den rått.

Sammenligningen blir møtt med latter fra Vollan, som sier det har vært veldig artig å samarbeide med Rotmo.

- Han er så grei å jobbe sammen med, og han skriver veldig godt. Det har vært et veldig givende samarbeid, og vi er veldig stolte av å ha med oss Hans Rotmo som forfatter. Ydmyk og stolt, sier Vollan.

Bjørg Vollan var aldri i tvil etter at hun hadde lest gjennom romanen til Rotmo; denne ville hun gi ut på Embla forlag. Foto: Karin Jegtvik

Mer på gang

Det å skrive roman ga mersmak, og du skal ikke se bort i fra at det kommer flere signert Rotmo.

- Det er stor likhet mellom å skrive teaterstykker og roman. Mekanismene og de dramatiske grepene er de samme. Men du kan være mer langdryg i en roman. Man kan stoppe opp og grave seg ned. Så det kan bli langdrygt å lese, men det liker folk, skjønner du, ler han.

- Kommer det en oppfølger?

- Jeg tror det.

- Har du allerede en ide?

- Ja.

- Vil du røpe den?

- Nei.

Men før en ny roman tar form skal Rotmo gjøre seg ferdig med en del andre prosjekt han har på blokka.

- Jeg har mye rart liggende i skapet. Jeg driver og rydder i arkivet nå; noe blir romaner og noe blir noe helt annet. Så jeg kommer ut med mye rart framover. Jeg har mye nesten-ferdig på gang, forsikrer Rotmo.

- Neste på plana er et streamingprosjekt. En liten historie med musikk, som har en lengde på 30 - 40 minutter.

* Hør intervjuene her: