Roboten Nordis strener ubeskjedent gjennom døra og inn til Baard Danielsen i Nea Radios studio i Stjørdal. Hun hilser ikke, men stiller seg til utstilling midt på gulvet. Verdensmesteren er vant til oppmerksomhet.

Nordis tok nemlig gull i en stor robotkonkurranse i Dubai i 2019. Ja, hun er en robot. Laget av Hell Robotics i Stjørdal. Funksjonen hennes er å samle pingpongballer og løfte de to meter opp i været.

Vil ha flere medlemmer

Mannen som styrer Nordis akkurat i dag heter Stefan Aune. Han er mentor og far til et av medlemmene i robotics-gruppa. Det er han som står for pratinga, og kan fortelle mer om hvem Hell Robotics er.

– Det er en frivillig gruppe på Stjørdal, som starta i 2017. Det var fem kompiser, som ville finne på noe kult, som var starten på det hele. De fant en konkurranse på nett, som foregikk i New York, og som gikk ut på å bygge store roboter.

– Gruppa vokste, og vi har vært så mange som 17 medlemmer, forteller Aune, som understreker at de nå ønsker seg enda flere medlemmer.

Invitert til Norges største datatreff

I påska er Hell Robotics spurt om å delta på «The Gathering i Vikingeskipet på Hamar, som er Norges største datatreff. Arrangementet samler rundt fem tusen deltakere hver påske. I hovedsak unge mennesker med interesse for data.

– Vi er invitert for å holde show og for å arranegre workhsop under arrangementet. Vi skal vise fram hva vi driver med, forklarer Aune.

– Så vi reiser nedover onsdag og blir der hele påska.

Det er ikke mange i Norge som driver med dette. I alle fall ikke på samme nivå som Hell Robotics. Alle konkurransene er i utlandet. Først og fremst USA. Dessuten er det dyrt, og Hell Robotics er avhengig av sponsorer.

– Og det har vi, forteller Aune.

– De fem gutta som starta opp Hell Robotics måtte ha 50.000,- kroner i egenkapital. Det er mye penger for en guttegjeng som den gangen gikk på videregående - heldigvis hadde de positive foreldre.

Blir gode på samarbeid

Det koster å bygge roboter - utstyret og delene de trenger er dyrt. Men de har sponsorer som har trua på dem, og som også headhunter ungdommer inn til jobber i bedriften.

– Noen er flinke med data og programmering og andre er flinke til å bygge og sette sammen, sier Aune.

– Vi ønsker oss flere medlemmer, og dette er et lavterskeltilbud. Det er mange ungdommer som ikke liker å drive med idrett - da kan kanskje dette være et alternativ. Også blir man gode til å samarbeide ved å lage noe sammen.

Stefan Aune oppfordrer de som ønsker å vite mer om Hell Robotics til å sjekke hjemmesiden deres: hellrobotics.no

– Ja, søk oss opp der eller sjekk våre sosiale medier-kanaler og kom gjerne innom oss. Det er ingen forpliktelser, det er bare morsomt - kom innom oss og se, avslutter Aune.

Hør hele intervjuet med Stefan Aune i Hell Robotics her: