Lånke Musikkforening inviterte fredag kveld til en nostalgisk helaften med konferansier Odd Petter Haugseth og de tre lokale bandene Young Lions, Circle Five og Airport. Og en hederspris som skulle få en del oppmersomhet, men den kommer vi tilbake til senere.

Tøft år

Først ute var Young Lions, som leverte Shadows-musikk fra øverste hylle. Det kan stilles spørsmål ved at de omtales som «young», men det merkes definitivt ikke på scenen. Sånn i ettertid er det fascinerende å tenkte på at denne musikksjangeren ble betegnet som «piggtrådmusikk» da den spredte seg i Norge, for med klassikere som «Theme for young lovers» og ikke minst «Apache» tydeliggjorde Young Lions hvorfor denne sjangeren både fikk så stor betydning i rockehistorien og fortsatt har en så viktig plass.

Etter en kort pause entret Circle Five scenen - et band som består av flere enn fem personer. Bandet har vært gjennom en veldig tøff periode der de mistet begge vokalistene på under et år, men med Amund Fiskvik og Jorid Hammer er bandet nå virkelig i ferd med å finne sin nye identitet. Det tok ikke lang tid før dansegulvet ble fylt, og bandet viser igjen en veldig fin evne til å finne de litt ukjente låtene fra en musikalsk gullalder som fremhever bandets sterke sider.

Siste band ut var Airport, og nå tok det virkelig av. Med musikk av blant annet Whitesnake, Bon Jovi og Led Zeppelin fikk de virkelig med seg publikum. Her fikk vi allsang, fengende riff og så lange gitarsoloer at alle bandets tre vokalister forlot scenen. Selv om bandet ikke har en definert neste spillejobb er det tydelig at de koser seg såpass på scenen at det bare er et tidsspørsmål før Jan Arild Rostad, Roar Holthe og resten av bandet dukker opp på en scene nær deg.

Det er likevel liten tvil om at kveldens fineste øyeblikk kom mellom de to første bandene, da «Nostalgica Award» ble delt ut.

Young Lions leverte Shadows-musikk fra øverste hylle, eldstemann på scenen nærmer seg 80 år. Foto: Arild Berg

- Æ fikk beskjed om å hold kjeft

Jon Arne Bakken har aldri oppsøkt oppmersomhet, men etter 40 år som scenearbeider har han sett det meste og her ligger også forklaringen på at det eneste han ville si etter prisen var at han hadde lært seg å holde kjeft.

Fra sidelinjen var det fascinerende å følge Bakkens bevegelser. Da Haugseth startet opplesingen hadde Bakken sin vante plass ved sceneteppet (etter å ha forklart Amund Fiskvik i Circle Five at en vokalist ikke burde bruke tid på å justere mikrofonstativet når han kom på scenen), men etterhvert som hintene kom rykket han stadig bakover i salen. Ved den ene kiosken ble han stoppet og sendt frem på scenen til stående applaus fra hele salen. Da han kom frem på scenen ble det konkludert med at det ville ta betydelig kortere tid å ramse opp de lokale bandene han ikke har jobbet med enn de bandene han har jobbet med - da det umulig kan finnes noen.

Fornøyd arrangør

Også arrangøren, Lånke Musikkforening, var fornøyd med kvelden. Arve Leren i arrangementkomiteen kunne fortelle at de måtte stenge billettsalget flere dager før arrangementet, noe som ikke akkurat har vært - og er - vanlig for kulturarrangment de siste årene. Han ville også takke bandene, som har stilt opp gratis - uten dem hadde det blitt umulig å gjennomføre denne kvelden.