Filmen “Gulltransporten” hadde premiere på Frøya kino søndag kveld. Med både rød løper, celebre gjester og en kinosal spekket av spente publikummere.

Kjent historie

Filmen handler om hvordan Norges gullbeholdning ble frakta ut av landet under tyskernes invasjon i 1940. Det var en dramatisk ferd ledet av av statssekretær Fredrik Haslund.

Gullet ble fraktet til Lillehammer, så videre til Åndalsnes og Molde - hele tiden med tyskerne i hælene, som bombet både jernbanen, Molde by og havna under flukten. En viktig del av denne historien er også to fiskebåter fra Frøya, som tok med seg deler av gullbeholdninga fra Frøya og opp til Tromsø.

Derfor var det mange til stede i kinosalen på Frøya søndag kveld, som har et sterkt forhold til historien om "Gulltransporten".

En av dem som var spent før premieren var skuespiller Axel Bøyum, som hadde en framtredende rolle i filmen:

Fornøyd med resultatet

Noen av scenene i filmen ble filmet på Titran på Frøya, og flere frøyværinger var med som statister. En av dem var Marthe Reppe, som for øvrig også er barnebarn og oldebarn til skipper og mannskap på en av fiskebåtene fra Frøya, som var med på å frakte gullet.

- Jeg hadde kjøpt med en boks popcorn til filmen, men jeg var så spent at jeg klarte bare spise to, ler Marthe.

Hun var veldig fornøyd resultatet:

At verdenspremieren på Gulltransporten ble lagt til Frøya er fantastisk, mener kulturkonsulent og kinosjef i Frøya kommune, Mona Skarsvåg. Dette er den andre premieren på en kinofilm som blir lagt til Frøya dette året. Den andre var filmen "Alle hater Johan", der store deler av handlinga var lagt til Titran på Frøya.

- Dette kan vi bli vant til, mener Mona.

Hun var meget begeistret etter premieren i går kveld:

Traff etterkommere i salen

Gulltransporten er en historie med sterk fortankring i frøyasamfunnet, og det er mye av grunnen til at premieren på filmen ble lagt til nettopp Frøya kino. Den skal kun vises på kino på Frøya, og i Åndalsnes, Oslo og Molde. Den har premiere på Viaplay 15. desember.

Regissøren, Hallvar Bræin, syns det er ekstra spesielt å være til stede i en fullsatt kinosal, der mange har et nært forhold til historia som vises på lærretet.

- Dette var virkelig, virkelig stort. Det var full sal og enorm respons. Jeg blir litt rørt, faktisk, meddeler Hallvard Bræin.

- Jeg har truffet etterkommere av de som var med på gulltransporten her, så det er virkelig heftig, altså. Fantastisk å få komme hit og vise filmen her på Frøya. Det syns jeg er stort.

Hør intervjuet med regissør Hallvard Bræin her: