I mange år har Kaffekråa i Ålen vært en kjærkommen institusjon for bygdas innbyggere og tilreisende.

Sist helg var det 30 år siden dengang 19 og 20 år gamle Hege Moan og Viviann Sollie bestemte seg for å ta et friår fra videregående skole og forsøke å tjene seg noen kroner, ved å drive kafeen i Ålentorget.

Pandemi og flom

Begge røper at det har vært oppturer og nedturer. De største påkjenningene har nok vært den snart to år lange pandemien som har medført lange perioder der virksomheten har vært stengt eller underlagt strenge restriksjoner.

Også flommen i 2011 rammet Kråa og alle de andre butikkene og virksomhetene i Ålentorget hardt. Her ble så godt som alt av varelager, utstyr og annet inventar totalskadet av vannet.

Oppturene har også vært mange, med kommunens kulturpris i 2015 som en av de største.

Kongeboka

I forbindelse med Kongeparets 25-årsjubileum på tronen i 2016, så ga regentene ut en bok med tittelen Alt For Norge - Fortellinger fra landet vårt.

Den eneste representanten fra Fjellregionen i denne boka var Kaffekråa, som har det til felles med kongeparet at de startet på gjerningen samme året.

Det var nok flommen som var årsaken til at Kaffekråa havnet i Kongeboka, for våren etter storflommen, så besøkte H.M. Kongen Holtålen og fikk blant annet omvisning i det da, nesten ferdig gjenoppbygde Ålentorget.

Slik ser det ut på side 56 og 57 i kongeparets jubileumsbok som kom i 2016. Foto: Per Magne Moan

Litt skeptisk

Da de startet i 1992 så var det til resten av familienes delvise skepsis. De hadde nok aller helst sett at døtrene startet på en eller annen utdanning.

– Men de skulle jo bare prøve i et år for å se!

Litt selskapsmat-ballast hadde de også i ryggsekken, for begge hadde servert cateringmat for Heges besteforeldre på Skjefte. Her er det kanskje soddet som er mest kjent - et produkt som i dag har skiftet navn til Ålbyggsodd og som er et av de mest populære produktene blant gjestene på Kråa.

I tillegg er soddet å få kjøpt i spann i flere dagligvareforretninger.

Også andre skjefteprodukter er i dag å få kjøpt i butikker, og da gjerne under Rørosmats paraply. Både sviskegrøten og Hempøsja er populære varer over store deler av Trøndelag.

Viktig for "gubban"

Som for de aller fleste, så er det hverdagene som er de fleste og slik sett de viktigste også for damene på Kråa. I dag er det ti ansatte i virksomheten som i tillegg til kafédrift og soddkoking også dreier seg mye om catering og selskapsmat.

Hver morgen så samler flere av bygdas pensjonister seg i gangen og venter på at det skal åpne og at hyllkaka og kaffeen er klar.

Videre ut over formiddagen er det flere stamgjester som kommer innom, for en godbit og en prat med naboen.

Hege (til venstre) og Viviann feirer 30 år på Kråa. Foto: Privat

Hva nå

På spørsmål om framtidsplanene, så sier de begge at om det ikke blir 30 år til, gleder de seg uansett til fortsettelsen.

Hør intervju med Hege og Viviann her: