-Vi er veldig, veldig fornøyd. Vi visste at det ville bli bra, men dette var over all forventning. Det sa en begeistret Mari Overvik rett etter teateret var ferdig.

Hett samtaleemne i bygda

550 tilskuere ventet spent på at aktørene fra UL Samtida og UL Ungbjørka skulle innta scenen i Kalvåa før premierestart lørdag. Tilskuerne var fulle av forventninger til teateroppsetningen som har vært et hett samtaleemne i Neadalen den siste tiden. Mange ankom Kalvåa med et åpent sinn, og visste lite om hva som ventet dem. Skal man dømme ut ifra reaksjonene til publikum underveis og i etterkant svarte teateret til publikums forventninger. Teateret vil om mulig bli et enda hetere samtaleemne i dagene og ukene som kommer.

Et fullsatt bygdetun i Kalvåa har etterhvert blitt et sjeldent syn. Foto: Per-Erik Ofstad

Arv og miljø

Teateret streifer innom tematikk som arv, miljø og rettferdighet. Hovedparten av handlingen er lagt til noen tiår tilbake i tid, men vi får også servert drypp av moderne trekk underveis. Vi følger familien Trummulåm hvor alle har forskjellige visjoner for Trummulgårdens fremtid. Makten over gårdens fremtid sitter Græve på. Græve er familiens oldemor, og styrer hele gården med jernhånd. Græve begynner å dra på årene, og den uavklarte situasjonen rundt hvem som skal overta gården leder til drapsforsøk, spekulasjoner og dramatikk.

Gode skuespillerprestasjoner

Publikum trengte liten tid til å bli kjent med teaterets karakterer. Karakterene er lette å relatere seg til, og det er gjort en god jobb med å finne de rette typene til å bekle de sentrale rollene. Roger Kjøsnes som Græve, Ane Marte Stokke som oldedatter, Ove Harry Kulseth som far og Halvard Lien som bestefar er blant de mest prominente skuespillerprestasjonene i spillet. Videre kan det sies at det gjøres en god jobb med å regissere de omlag 50 sceneaktørene. Ingen av aktørene føles overflødige, og det er bestandig et livlig miljø på gården som gir en flott ramme. Noen av de morsomste nummerene utspiller seg under middagsservering på brønnfesten og når Græve skal fortelle eventyr til ungene på gården.

Arenaen gir store muligheter

Kalvåa er en arena som gir mange muligheter. En av nøklene til teaterets suksess ligger i aktørenes evne til å utnytte arenaen. Aktørene tar i bruk hele området, derav tribunen, grusvegen og store deler av utkanten rundt selve scenen. Teateret er mangfoldig og det er tydelig at mange har vært med på å jobbe med manuset. Det byr også på utfordringer. Noen scener kunne med fordel blitt sløyfet gitt at de verken spilte en vesentlig rolle for utviklingen av stykket eller noterte seg blant de morsomste nummerene på det i overkant av to timer lange teateret. Kvarteret med misjonskor føles noe unødvendig, og få trekker på smilebåndet. Det samme kan sies om pilgrimmenes ankomst og guiderunden med amerikanske turister.

Gikk på skinner

-Alt gikk på skinner. Det var ingen glipper i dag, det var det på generalprøven. Men, sånn skal det være. Går det dårlig på generalprøven, så blir premieren bra. Det sa den tydelig fornøyde produsenten Per Arne Græsli. Han trekker spesielt frem Bjørn Sigmund Stokke som har hatt det musikalske ansvaret; -Han har gjort en god jobb, og har fått musikken til å klaffe med det som foregår ute på scenen. Musikken er en vital del av spillet, og spekteret av musikk vi får presentert er vidt. Her får vi høre alt ifra Græve sin tolkning av 50 Cent, til Arnsteins Dæken det va liv. Koreografien er solid. Blant de bedre musikalske innslagene finner vi en rørende duett mellom Ane Marte Stokke og Kari Cecilie Aftret.

Regionalt snitt

Teateret er et resultat av ekstremt mye øving, noe som gjenspeiler seg i spillets helhet. Alt i alt leverer Græve´i Trummålåm på et meget høyt nivå. Skuespillet har et regionalt snitt over seg, og burde kunne appellere til seere utenfor Neadalens grenser. Manuset er gjennomarbeidet, og det er gitt rom for å sy sammen et stykke bestående av mange forskjellige idéer fra flere manusforfattere. Noen av replikkvekslingene på ekte dialekt er skrevet så godt og treffende at de kan ses på som lokal kulturarv. Oppfordringen får bli å kjøpe billetter til forestillingene neste helg.