Feiringa av nasjonaldagen på Røros startet med salutt og musikk i gatene ved Røros Janitsjarorkester. Deretter var det festkiming, flaggheising ved rådhuset, minnestund på kirkegården med taler og kranspålegging. Også her spilte janitsjaren.

Røros Janitsjarorkester var også på plass på Malmplassen der Sindre Oterhals ønsket velkommen og holdt en tale.

– Hårfin balansegang

– Vi i Norge er patriotisk og vi har en moderat nasjonalisme, og det er jeg glad for. Mens vi feirer dagen med folkefest, er det en del nasjoner som ønsker å vise sin militære muskelkraft på en slik dag. De har store mektige parader, men vi viser det vi er mest stolt over, ungene våre. Nasjonalisme og følelse av tilhørighet og et nasjonalt fellesskap er både fint og viktig. Men det er en hårfin balansegang mellom det å være noe av noe godt til å bli en del av det som er mer vondt, sa Oterhals blant annet.

Ole fra Røros måtte reise hjem i 1814

Fire elever fra sjuende trinn ved Røros skole holdt hovedtalen. Sara Ramsfjell, Julia Rian, Henrik Møller Moe og David Mølmann Riddervold fortalte blant annet at to rørosinger, Richard Floor og Ole Ditlefsen var blant de 113 som tok den lange turen til Eidsvoll i 1814.

– Da trodde man 13 var et ulykkestall, og sistemann måtte snu i døra og reise hjem. Skjebnen ville det slik at den ene som måtte reise hjem var Ole fra Røros, fortalte elevene.

Det var i år færre som hadde møtt fram på Malmplassen enn det som er vanlig på Røros - uvisst av hvilken grunn.

Folketog

Etter taler, sang og musikk på Malmplassen var det folketog gjennom gatene med påfølgende gudstjeneste i Røros kirke.

17. maifeiringa på Røros fortsatte med leker og kafé i gata og i Verket.

Utover ettermiddagen var det russetog, filmvisning og familieunderholdning på Storstuggu før det hele ble avsluttet med ungdomsdiskotek på Ungdommens hus.

Høre reportasje fra feiringen her: