Værguder i praktslag la rammen for en praktfull og flott martnasåpning på Malmplassen.

Atter at Hyttklokka hadde slått sine tilmålte slag, fikk et fulltallig publikum høre Aina Sandnes Røste, Dag Harald Bakken, Martin Løvø, Erik Roll og Jo Ryen på framføre Røros-sangen.

Deretter var det ordfører Isak Veierud Busch sin tur og etter hans hilsningstale, var det klart for offisiell åpning ved næringsminister Iselin Nybø.

Lin & Lengsel

Røros Folkedanslag hadde framvisning av Rørospols, før publikum fikk se tablået "Lin & Lengsel", om linets betydning som handelsvare i tidligere tider, og om livets lengsler når alt gikk litt langsommere enn i dag, med hesten som transportør. Jostein Løkken har skrevet manus, Rulle Smit har hatt regien, og tablået ble sikkert framført av Kirsti Sæter, Astrid Tronsmoen og Liv Bye.

Dalakopa

Så var det Dalakopa sin tur, og Dalakopa har som vanlig ei travel martna i vente. Både sammen, enkeltmusikere hver for seg og i mange ulike samspillgrupper. Mange gleder seg nok allerede til kirkekonserten torsdag, der vi får høre mer fra både Dalakopa og gjestemusikere.

80 hesteekvipasjer

Men, da var det på tide å finne fram rosinen i pølsa, for så kom et åttitalls hesteekvipasjer med fôrbønder og lasskjørere inn på Malmplassen. Som tidligere år har de reist i flere dager med hest og slede for å komme fram til Rørosmartnan, der handelsvarene på lasset skal omsettes. Ole Peder Svendsen hadde regien da Svein Arild Johnsgård og Lars Bjørk presenterte publikum for de åtte ulike kjørerlaga:

Foreningen Forbonden Klövsjö Nord-Østerdal Lasskjørerlag Hedmarken Lasskjørerforening Selbu Lasskjørerforening Fron Lasskjørerlag Hestkjørere fra Tydal Dalarna og Femund Fôrkørerforening og Trøndelag Kjørelag

Rullan går

Og da var den 167. Rørosmartnan i gang!

Foto: Andreas Reitan
HESTEINNMARSJ: Svein Arild Johnsgård (t.v.) og Lars Bjørk presenterte hesteekvipasjene. Foto: Andreas Reitan
Foto: Andreas Reitan
Foto: Andreas Reitan
Foto: Andreas Reitan
Foto: Andreas Reitan

(Kilde: Rørosmartnan)

(Foto av næringsministeren: Marte Garmann)