Romanen handler om Jonetta og hennes sønn på 25 år som bor hjemme. Han hverken jobber eller studerer og sover til langt ut på ettermiddagen. De to går ikke særlig godt overens med hverandre. Plutselig en dag skjer det noe som endrer på denne situasjonen. Det sier Anne B. Ragde om handlingen i boka.

- Det er mange som vil kjenne seg igjen i dette, sier hun.

Spent på mottakelsen

Ragde sier hun selv etter så mange år som forfatter, ikke blir vant med følelsen av å gi fra seg ei bok.

- Jeg er veldig spent. Det er som å sende en unge ut i verden. Alt jeg kan gjøre er å passe på at den er nyvasket og pen i tøyet. Jeg kan ikke gjøre annet enn å skrive boka. Jeg kan ønske den lykke til, men det er det, sier hun.

"Hjerteknuseren" som er navnet på den nye romanen, blir lansert 26. august.

Her er coveret på den nye boka "Hjerteknuseren".

Stengte seg inne i hytte

Den beste boken hun noen gang har skrevet mener hun selv er "Arsenikktårnet".

- Den er jeg veldig glad i. Jeg måtte gjøre om så mye i den. Jeg trodde jeg aldri skulle bli ferdig, altså. Jeg jobbet dag og natt, sov fire-fem timer om nettene, så var jeg oppe og jobbet igjen.

Den gangen stengte Ragde seg inne ei hytte i Buvika. Den brukte hun som skrivestue. Hun husker godt hvor mye hun jobbet for å få ferdig boka.

- Det var vinteren 2001, jeg skulle en tur på butikken, men det var så mye snø at jeg kjørte i grøfta. Så ble jeg sittende å tenke på et avsnitt. Jeg lurte på hvordan jeg skulle komme meg videre. Det var virkelig en påkjenning altså. Jeg trenger fred og ro når jeg skal skrive, sier hun.

- Trenger ikke klemme på alle

I tiden som kommer venter boklansering. Først i Oslo, så i Trondheim. Det blir likevel ikke så mye reising som før for Ragde.

- Det er mange ting jeg kan skylde på, sier hun.

I 2019 ble hun rammet av hjerneslag. Nå går det bedre med forfatteren.

- Jeg føler meg veldig frisk, jeg starter dagen med trening i èn time. Det gjør jeg hver dag. Jeg røyker ikke lenger, selvfølgelig. I tillegg går jeg turer, sier hun.

Nå ser Ragde fram til å blant annet kunne gå på kino igjen, men det er flere ting hun ikke er avhengig av når livet kommer mer tilbake til normalen.

- Det å ikke må klemme på fremmedfolk hele tida har vært deilig. Jeg klemmer de jeg er glad i, men det å klemme på fremmede ser jeg ikke poenget med. Jeg elsker albue-hilsning og de greiene der, sier Anne B. Ragde.

Hør hele Sommerprat med Anne B. Ragde her: