- Jeg vil si at det er en positiv utvikling og at vi er i en vitaliseringsprosess. Vitalisering av et språk som har ligget veldig langt nede tar tid, det tar generasjoner kanskje å gjenreise det. Vi er et stykke på veien, og hvis vi ser oss en ti til tjue år tilbake så har det skjedd mye, sier daglig leder for Aajege, samisk språk- og kultursenter Toini Bergstrøm til Nea Radio.

Målet med den Samiske språkuka er å løfte statusen til de samiske språkene, og øke kunnskap om samiske språk og kultur i hele samfunnet. Nettopp denne uka skal de samiske språkene høres og synes over alt. Bergstrøm sier at samisk språk og kulturkompetanse er viktig både innenfor skoleverket og helsevesenet.

- Når vi skal bygge sten for sten så er jo lærere og helsearbeidere som innehar samisk språk- og kulturkompetanse veldig viktig. Det er der det butter akkurat nå med at vi ikke har nok lærere som kan jobbe opp mot språket. Men det er et godt tegn at det blir flere språkbrukere for da blir det også flere jobber til de som er i utdanning, sier hun videre.

Voksesmerter

Samiske språk og kultur har lenge vært utrydningstruet, men en voksende bevissthet og interesse gir håp. En ny generasjon med samisktalende barn og ungdom vokser frem og finner sin tilhørighet. Bergstrøm sier at det er som samisk språk har voksesmerter akkurat nå siden de blir flere språkbrukere, men mangler nok kompetanse.

- Vi har nok litt voksesmerter tror jeg at vi kan kalle det. Behovet utvider seg og vi merker at vi trenger mer folk og flere som kan bidra inn i prosessen, sier hun.

Hør intervjuet her: