- Jeg synes dette er et veldig bra tilbud, med tanke på at det er mange ungdommer som sitter hjemme. Noen av de har det kanskje ikke like bra hjemme, mens andre har kanskje ikke et like stort sosialt liv. Her kan eFIKS gaming bidra, for ungdommene kan komme hit, møte andre folk med samme interesser, ha noe å gjøre på fritiden, og rett og slett komme seg ut av huset, sier Toby Alexander Jacobsen

Mange ungdommer har gaming som interesse, noen kombinert med andre fritidsaktiviteter, mens andre satser fullt og helt på gamingen. Dette kan bli til ganske mange timer med spilling i løpet av en uke, noe som foreldre kan få kjenne på av og til. Er det egentlig bra at ungdommen min sitter så mye foran skjermen? Både ja og nei.

Ifølge forskning.no er barn som bruker mer tid på spill smartere enn barn som spiller lite. Men, stillesittingen er ikke nødvendigvis like sunn. Dette håper eFIKS gaming at de kan gjøre noe med, for de har fokus på noe de kaller for «smart gaming»: sunt kosthold, nok søvn, fysisk aktivitet, mestring og trivsel.

- Når ungdommen får et fast sted å møtes, med klare rammer og fokus på smart gaming, kan det føre til en bevisstgjøring, noe som både kan bedre ungdommens sosiale liv og gjøre at fritiden blir utnyttet på en bedre måte. Dette kan igjen føre til at den samlede spilltiden blir redusert, sier Guttorm Tysdal, en av hjernene bak eFIKS gaming.

Ungdommene er glade for å få et slikt tilbud. F.v. Toby Alexander Jacobsen, Joachim Wærnes og Ida Marie Richter. Foto: Sofie Sørum

Ida Marie Richter er opptatt av de økonomiske fordelene og det at tilbudet ikke bare er for gutter:

- Det er fint å ha et annet alternativ til ungdom som kanskje ikke har PC selv, eller familier som ikke har råd til det. Jeg håper at flere jenter også vil benytte seg av tilbudet, og at de ikke må være redd for å få kommentarer for at de er jenter som for eksempel liker skytespill.

Joachim Wærnes, som også er lagkaptein for et av eFIKSs e-sportlag, forteller gledelig om alt senteret har å by på:

- Hvis du for eksempel har ditt eget e-sportlag, så kan du leie lokalene her for å trene fram mot konkurranser, men det går også an å være her bare for å spille og sosialisere. Her har vi spill for alle og enhver, alt fra bilspill til skytespill og simulatorer. Det er helt opp til den enkelte hva man vil prøve seg på.

Noe som også opptar ungdommene, er hva foreldregenerasjonen tenker om gaming. Toby Alexander Jacobsen vil gjerne komme med en liten oppfordring til alle foresatte der ute:

- Jeg synes foreldre må være litt mere åpne når det kommer til gaming, for det er veldig mye positivt som følger med. Vi på senteret oppfordrer ikke til å spille mer og å bli mindre sosial, men heller til å komme seg ut av huset, spille sammen med andre og ha samtaler under og utenom spillet.

Ungdommene sammen med en av hjernen bak senteret, Guttorm Tysdal. Foto: Sofie Sørum

Når det kommer til stillesitting, har Toby en løsning for det:

- Vi har mulighet for litt mer fysisk aktivitet her på gamingsenteret, for vi har VR og andre spill som krever at vi er fysisk aktive og ikke bare sitter ned i en stol.

For mer informasjon kan man gå inn på «Stjørdal Gamingsenter» på facebook eller efiksgaming.no.

Hør intervjuene her: