- Det er rett og slett dritkult. Det er kjempestas at jeg får ta over roret som programleder i Newton, sier Ane Norum Kvistad.

- Kan ikke skade

24-åringen fra Verdal var sykepleierstudent ved NTNU da hun kom over en annonse om at Newton søkte etter ny programleder i fjor sommer.

- Jeg fikk lyst til å søke. Jeg har alltid likt Newton, og så mye på det programmet da jeg var lita. Jeg fikk lyst til å prøve da jeg så at de søkte etter ny programleder - det kan jo ikke skade, tenkte jeg.

Etter noen runder med intervju, audition og prøveopptak foran kamera, fikk hun jobben. Selv mener hun at det kommer godt med at hun har vokst opp med teater.

- Jeg har jo vokst opp i teaterbygda Verdal og har fått anledning til å prøve meg i flere oppsetninger og roller. Blant annet "Spelet om Heilage Olav" på Stiklestad. Det har gitt meg verdifull erfaring, som jeg har med meg når jeg står foran kamera.

Hønseføtter på menyen

I første episode måtte Ane spise hønseføter, kyllinghjerte og lever og griseører.

- Jeg visste ikke hva jeg gikk til, og var veldig redd jeg måtte spise larver og biller og sånt. Det syns jeg er skikkelig guffent, men det jeg fikk servert var kjempegodt.

En kokk hadde tilberedt råvarene, og ifølge den nye programlederen var det slett ikke så ille. Målet med episoden var å vise barn at man kan spise alt på dyret, i stedet for å kaste så mye.

- Jeg hadde ikke trodd at hønseføtter og griseører kunne smake godt, men det var det, altså, bedyrer hun. - Dere må tro meg, ler hun.

- Det er veldig synd at vi kaster så mye mat i Norge. Det kommer av at vi har overflod av mat, mens i andre land kan det vi kaster være delikatesser.

Liker anatomi og fysiologi

Newton er et populærvitenskapelig program retta mot barn og ungdom, og det er også mange voksne som ser på. Det har gått på NRK siden 1995 og blir produsert på Tyholt i Trondheim.

- I programmet utforsker vi forskjellige deler av vitenskapen og vi ser vitenskap i det meste. Og så pakker vi det inn med mye humor og kule ting.

Programlederne får være med på å forme programmet, og komme med ideer til tema.

- Jeg syns anatomi, kropp og fysiologi er veldig spennende. Hvordan hjertet faktisk fungerer og sånt. Og så må vi jo lage det barna vil se - det er jo viktigst.

Ane blir å se på NRK-skjermen i to år, og har tatt permisjon fra sykepleierstudiet, men du skal ikke se bort fra at hun går tilbake til tilværelsen som student på NTNU når perioden i Newton er over.

- Ja, det er stor sjanse for at jeg går tilbake til studiet. Det er kjempespennende og jeg trivdes veldig godt. Jeg kan anbefale alle å bli sykepleier.