- Gjennom sin formidling har vedkommende synliggjort både de store sterke historiene fra Sápmi, men også den utrettelige kamp, vilje og styrke som personer i historien har utvist for å bidra til forandring av samiske kår. På mange måter kommer pristageren for mange av oss alltid assosieres med særlig en historisk personlighet som har hatt stor betydelse for sørsamisk samfunnsliv, sa juryen om Persson.

Cecilia Persson er kjent som en kraftfull, sterk og inspirerende formidler av sørsamisk kultur, historie og språk gjennom sitt mangeårige engasjement innen blant annet kunst, joik og teater.

Bierna Leine Bientie

- Takket være pristagerens nytenkende og banebrytende arbeid har vi i dag både sørsamiske litturgier, samisk tenking i praktisk teologi, sørsamisk bibel, sørsamisk alter i Nidarosdomen og mye mer. Gjennom hans arbeid med samisk selvbevissthet, synliggjøring, stolthet og samisk tenking bidro han også til å opprette Saemien Åålmege, sørsamisk menighet i 2015, sa juryen om begrunnelsen for å gi Bientie prisen.

Bierna Leine Bientie er tidligere sørsamisk prest. Bientie var den eneste sørsamisktalende presten i Den norske kirke. Bientie har bidratt til en rekke oversettelser av bibelske verk og liturgier, blant annet har han oversatt og gitt ut Markusevangeliet til sørsamisk sammen med Anna Jacobsen. Har har også gitt ut oversatte og egenskrevne salmer.

Delt ut av Keskitalo

Prisen deles ut årlig, men i 2020 ble det pga pandemien ikke anledning å dele ut den sørsamiske kulturprisen, derfor ønsket juryen å dele ut to individuelle priser i år. Prisene ble delt ut av sametingspresident Aili Keskitalo under den sørsamiske kulturfestivalen Raasten Rastah på Røros.

Sørsamisk kulturpris ble opprettet av tidligere Nord-Trøndelag fylkeskommune og samiske institusjoner i fylket. Juryen består representanter Saemien Sijte, Gïelem nastedh, Gïeleaernie og Aajege. Sørsamisk kulturpris finansieres av Trøndelag fylkeskommune.