Dette skal nordmenn spise på julaften i år:
Svineribbe: 44 prosent
Pinnekjøtt: 35 prosent
Kalkun: 7 prosent
Skinkestek: 5 prosent
Risgrøt: 4 prosent
Torsk: 4 prosent
Vegetarmat: 4 prosent
Annen middag: 4 prosent
Pizza: 4 prosent
Lutefisk: 3 prosent
Det er fortsatt ribbe og pinnekjøtt som er nordmenns favoritter på julaften. Nordmenn er opptatt av tradisjoner, og velger heller tradisjonsmat fremfor alternative retter på julaften.
- Juletallene er ganske stabile i år også, og julemiddagen er fortsatt sterkt preget av tradisjoner. Ribbe og pinnekjøtt er fremdeles på de aller flestes menyer på selve julemiddagen, med ribbe på førsteplass og pinnekjøtt som en god nummer to, mens kalkunen tar tredjeplassen, forteller analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen.
Øst mot vest
Den tradisjonelle ribbe/pinnekjøtt-kampen mellom de ulike landsdelene er som før:
- Tradisjonene mellom øst og vest er tydelige når det gjelder julemiddagen også i år. Mens østlendingene (utenom Oslo) spiser klart mest ribbe, elsker vestlendingene pinnekjøttet sitt. Ribba går av med sammenlagtseieren og står også på topp i Trøndelag og Nord-Norge. Agder og Sør-Østlandet foretrekker også ribbe og pinnekjøtt, men er det området der kalkun står sterkest, sier MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen.
Oslo:
Svineribbe: 39 prosent
Pinnekjøtt: 29 prosent
Torsk: 9 prosent
Kalkun og risgrøt: 8 prosent
Skinkestek og vegetarmat 7 prosent
Innlandet og Viken:
Svineribbe: 57 prosent
Pinnekjøtt: 19 prosent
Kalkun: 8 prosent
Skinkestek: 7 prosent
Risgrøt: 5 prosent
Agder og Sør-Østlandet
Svineribbe: 47 prosent
Pinnekjøtt: 27 prosent
Kalkun: 12 prosent
Torsk: 7 prosent
Skinkestek: 4prosent
Vestlandet:
Pinnekjøtt: 68 prosent
Svineribbe: 22 prosent
Kalkun og vegetarmat: 6 prosent
Risgrøt: 5 prosent
Torsk: 4 prosent
Trøndelag og Nord-Norge:
Svineribbe: 57 prosent
Pinnekjøtt: 27 prosent
Lutefisk: 5 prosent
Kalkun: 4 prosent
Vegetarmat: 3 prosent
Hva bestemmer hva som spises på julaften?
Tradisjon fra tidligere: 36 prosent
Jeg bestemmer: 27 prosent
Tradisjon vi har startet selv: 21 prosent
Foreldrene mine: 16 prosent
Partneren min: 13 prosent (kvinner: 11 prosent, menn 16 prosent)
Variarer avhengig av besøk: 12prosent
Barna: 9 prosent
- Tradisjoner er viktige for oss når vi skal samles til julefeiring, og for mange er familietradisjoner viktige for å skape den riktige julestemningen, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.
- Med flere generasjoner og nye familiemedlemmer samlet rundt bordet, blir det ofte ulike ønsker for hva som skal stå på menyen. Mange løser det ved å servere både to og tre ulike retter på julaften, eller ved å spre tradisjonsrettene utover i jula. Noen tror kanskje at svigermor har mye hun skulle ha sagt om hva som skal stå på menyen på julaften, men det ser ut til at andre faktorer veier tyngre, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.
Dessertfavorittene
Riskrem
Multekrem
Karamellpudding
Is
Fruktsalat
- Dessertfavorittene på julaften er de samme som tidligere. Riskrem er fremdeles favoritten for de fleste, etterfulgt av multekrem, karamellpudding og is. Men hva du spiser til dessert, avhenger av hvor i landet du bor. Multekremen er mest populær i Midt-Norge og Nord-Norge, der mange har plukket multene til juledesserten selv, mens riskremen er aller mest populær blant sørlendingene, sier Britt Marlene Kåsin, matfaglig rådgiver i MatPrat.
Julekakefavorittene
Kransekake
Pepperkaker
Krumkaker
Smultringer
Brune pinner
Delfiakake
Sarah Bernhardt
- Kransekaken troner øverst på julekakelisten. Favorittkakene våre til jul har vært ganske stabile de siste årene, men i år ser vi at pepperkakene har passert de tradisjonelle krumkakene, samtidig som Sarah Berhardt har styrket sin posisjon som julekake ved å komme inn blant de 7 slagene, sier Torunn Nordbø, fagsjef for brød og korn i MatPrat.
Disse kakene baker vi selv
- Til høytiden baker vi de gode gamle juleklassikerne. Pepperkaker og krumkaker, etterfulgt av kokosmakroner, brune pinner, kakemenn, serinakaker, smultringer og sandkaker, forteller Torunn Nordbø, fagsjef for brød og korn i MatPrat.
Topp 5 middager på nyttårsaften:
Kalkun: 34 prosent
Pinnekjøtt: 17 prosent
Ribbe 9prosent
Biff/helstekt filet eller kylling: 6prosent
Grønnsaker: 5 prosent
- Kalkun er nordmenns store favoritt på nyttårsaften, og 34 % av oss spiser kalkun til middag. Men én landsdel skiller seg ut, nemlig Vestlandet. Her står pinnekjøttet så sterkt som tradisjonsmat, at når det først er jul, så holder det ikke å spise det på julaften – det må serveres på nyttårsmenyen også. I Vestland fylke er det hele 43 prosent som spiser pinnekjøtt på nyttårsaften, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.