Dette skal nordmenn spise på julaften i år:

Svineribbe: 44 prosent

Pinnekjøtt: 35 prosent

Kalkun: 7 prosent

Skinkestek: 5 prosent

Risgrøt: 4 prosent

Torsk: 4 prosent

Vegetarmat: 4 prosent

Annen middag: 4 prosent

Pizza: 4 prosent

Lutefisk: 3 prosent

Det er fortsatt ribbe og pinnekjøtt som er nordmenns favoritter på julaften. Nordmenn er opptatt av tradisjoner, og velger heller tradisjonsmat fremfor alternative retter på julaften.

- Juletallene er ganske stabile i år også, og julemiddagen er fortsatt sterkt preget av tradisjoner. Ribbe og pinnekjøtt er fremdeles på de aller flestes menyer på selve julemiddagen, med ribbe på førsteplass og pinnekjøtt som en god nummer to, mens kalkunen tar tredjeplassen, forteller analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen.

Foto: MastPrat

Øst mot vest

Den tradisjonelle ribbe/pinnekjøtt-kampen mellom de ulike landsdelene er som før:

- Tradisjonene mellom øst og vest er tydelige når det gjelder julemiddagen også i år. Mens østlendingene (utenom Oslo) spiser klart mest ribbe, elsker vestlendingene pinnekjøttet sitt. Ribba går av med sammenlagtseieren og står også på topp i Trøndelag og Nord-Norge. Agder og Sør-Østlandet foretrekker også ribbe og pinnekjøtt, men er det området der kalkun står sterkest, sier MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen.

Oslo:

Svineribbe: 39 prosent

Pinnekjøtt: 29 prosent

Torsk: 9 prosent

Kalkun og risgrøt: 8 prosent

Skinkestek og vegetarmat 7 prosent

Innlandet og Viken:

Svineribbe: 57 prosent

Pinnekjøtt: 19 prosent

Kalkun: 8 prosent

Skinkestek: 7 prosent

Risgrøt: 5 prosent

Agder og Sør-Østlandet

Svineribbe: 47 prosent

Pinnekjøtt: 27 prosent

Kalkun: 12 prosent

Torsk: 7 prosent

Skinkestek: 4prosent

Vestlandet:

Pinnekjøtt: 68 prosent

Svineribbe: 22 prosent

Kalkun og vegetarmat: 6 prosent

Risgrøt: 5 prosent

Torsk: 4 prosent

Trøndelag og Nord-Norge:

Svineribbe: 57 prosent

Pinnekjøtt: 27 prosent

Lutefisk: 5 prosent

Kalkun: 4 prosent

Vegetarmat: 3 prosent

Hva bestemmer hva som spises på julaften?

Tradisjon fra tidligere: 36 prosent

Jeg bestemmer: 27 prosent

Tradisjon vi har startet selv: 21 prosent

Foreldrene mine: 16 prosent

Partneren min: 13 prosent (kvinner: 11 prosent, menn 16 prosent)

Variarer avhengig av besøk: 12prosent

Barna: 9 prosent

- Tradisjoner er viktige for oss når vi skal samles til julefeiring, og for mange er familietradisjoner viktige for å skape den riktige julestemningen, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.

- Med flere generasjoner og nye familiemedlemmer samlet rundt bordet, blir det ofte ulike ønsker for hva som skal stå på menyen. Mange løser det ved å servere både to og tre ulike retter på julaften, eller ved å spre tradisjonsrettene utover i jula. Noen tror kanskje at svigermor har mye hun skulle ha sagt om hva som skal stå på menyen på julaften, men det ser ut til at andre faktorer veier tyngre, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.

Dessertfavorittene

Riskrem

Multekrem

Karamellpudding

Is

Fruktsalat

- Dessertfavorittene på julaften er de samme som tidligere. Riskrem er fremdeles favoritten for de fleste, etterfulgt av multekrem, karamellpudding og is. Men hva du spiser til dessert, avhenger av hvor i landet du bor. Multekremen er mest populær i Midt-Norge og Nord-Norge, der mange har plukket multene til juledesserten selv, mens riskremen er aller mest populær blant sørlendingene, sier Britt Marlene Kåsin, matfaglig rådgiver i MatPrat.

Julekakefavorittene

Kransekake

Pepperkaker

Krumkaker

Smultringer

Brune pinner

Delfiakake

Sarah Bernhardt

- Kransekaken troner øverst på julekakelisten. Favorittkakene våre til jul har vært ganske stabile de siste årene, men i år ser vi at pepperkakene har passert de tradisjonelle krumkakene, samtidig som Sarah Berhardt har styrket sin posisjon som julekake ved å komme inn blant de 7 slagene, sier Torunn Nordbø, fagsjef for brød og korn i MatPrat.

Disse kakene baker vi selv

- Til høytiden baker vi de gode gamle juleklassikerne. Pepperkaker og krumkaker, etterfulgt av kokosmakroner, brune pinner, kakemenn, serinakaker, smultringer og sandkaker, forteller Torunn Nordbø, fagsjef for brød og korn i MatPrat.

Kalkun er nordmenns store favoritt på nyttårsaften. Bortsett fra for vestlendingene da. Foto: MatPrat

Topp 5 middager på nyttårsaften:

Kalkun: 34 prosent

Pinnekjøtt: 17 prosent

Ribbe 9prosent

Biff/helstekt filet eller kylling: 6prosent

Grønnsaker: 5 prosent

- Kalkun er nordmenns store favoritt på nyttårsaften, og 34 % av oss spiser kalkun til middag. Men én landsdel skiller seg ut, nemlig Vestlandet. Her står pinnekjøttet så sterkt som tradisjonsmat, at når det først er jul, så holder det ikke å spise det på julaften – det må serveres på nyttårsmenyen også. I Vestland fylke er det hele 43 prosent som spiser pinnekjøtt på nyttårsaften, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.