Brit Uni Kjøsnes er en av initativtakerne som har jobbet med å få fram mineralutstillinga til Paul Birch slik at alle kan komme å se den. Foto: Stian Elverum

Paul Birch var en mann med store kunnskaper og mange interesser. Han deltok stort i det offentlige og private med mange verv og han hadde mange tillitsverv.

På flere områder var han en stor samler, men hans største samlerverk var steiner og mineraler fra Selbu.

Som med så mange samlere og samlinger blir ofte disse utvidet, dette skjedde også med Paul Birch og hans store interesse for steiner og mineraler.

– Nå kan publikum komme til Selbu Bygdemuseum og se utstillingen. Her er det steiner fra hele verden, over 1400 i antall, sier Brit Uni Kjøsnes som vi møtte ved museet.

Hør radiointervjuet her:

Leirsteiner fra Selbusjøen Foto: Stian Elverum
Det er steiner og mineraler av mange spennende slag å få med seg i ustillinga som du finner i Selbu Bygdemuseum Foto: Stian Elverum

Om Paul Birch

Interessen for geologi startet i 1880-åra da geologifaget ble innført i middelskolen og allerede da startet han sin steinsamling. Denne vokste fra en kommodeskuff til to, videre til et stort spesialbygd skap. Dette skapet er fortsatt med og kan også sees på Selbu Bygdemuseum der utstillingen står.

Han ble tildelt Kongens fortjenstmedalje blandt annet for sitt arbeide med Selbu Bygdemuseum som han var med på å etablere.

Etter hans eget ønske ble mineralsamlingen gitt til museet og høytidelig overrakt av hans tre etterkommere i august i 1955.

I 2018 ble det nedsatt en arbeidsgruppe som skulle pusse opp utstillinga igjen, nå er alt registrert, digitalisert og fremstår i dag i en flott og moderne utgave.