I helga ble historiens største NM for kor gjennomført i Trondheim, med hele 1600 deltakere. Den norske Studentersangforening ble klassevinner i to klasser og stakk også av med seieren i finalen. Det er fjerde gang NM for kor arrangeres, og det var 58 kor og vokalgrupper som deltok i år.

– Det var imponerende innsats fra deltakerkorene, forteller Tove Ramlo-Ystad som er musikkfaglig ansvarlig for mesterskapet.

– Korene holdt et høyt nivå og det var stor musikalsk bredde i mesterskapet. Spesielt gledelig er det at det er så mange kor med unge medlemmer som holder et så høyt nivå.

– Vi ser at nivået på korene stadig stiger. Det har vært en markant nivåstigning bare siden forrige Kor-NM ble arrangert. Eliten blant norske kor er i verdenseliten, sier Ramlo-Ystad.

NM for kor vokser

– I forrige NM konkurrerte 1 100 sangere i 12 ulike klasser. I år konkurrerte rekordmange 1 600 korsangere i hele 17 ulike klasser! Dette er ett av flere tegn på at korinteressen i Norge er i vekst, sier Tove Ramlo-Ystad.

Koret som vant

Den norske Studentersangforening er det offisielle mannskoret ved Universitetet i Oslo. I tillegg til å bli norgesmestere, vant Den norske Studentersangforening de to klassene de deltok i: Elite og Elite sakral.

Koret er Norges eldste kor, og ble stiftet i 1845 av den berømte dirigenten og komponisten Halfdan Kierulf. Studentersangforeningen er et fremadstormende mannskor med høye ambisjoner, og de pleier en rik musikalsk tradisjon som strekker seg tilbake til det 19. århundres nasjonalromantiske periode i Norge. Foreningen deler et sosialt og kulturelt fellesskap med de fleste andre akademiske kor i Norden.

Det er første gang Den norske Studentersangforening deltar i NM for kor. De har tidligere vunnet seier i klassen mannskor under World Choir Games, verdensolympiaden for kor.

Her er vinnerne i de ulike klassene:

Elite: Den norske Studentersangforening Elite sakral: Den norske Studentersangforening Barnekor: Bærum pikekor Blandet kor A: Vokalensemblet SKRIK Blandet kor B: Selbu Korensemble Damekor A: Courage Damekor B: Sangforeningen Seniorkor: Oslo seniorkor Sakral A: Sætre Vokalforum Sakral B: Skedsmo Kammerkor Mannskor A: Bel Chorus Mannskor B: Os Mannskor Vokalgruppe A akustisk: Host! Vokalgruppe A med mikrofoner: Femme Åpen klasse A: Femme Åpen klasse B: Koret Bris

Etter noen års konkurranse-opphold var Selbu Korensemble igjen med i kor-NM. I helga vant de klasse B for blandakor. Foto: Bernt Kulseth

NM i kor arrangeres av Koralliansen, som er en sammenslutning av Norges seks kororganisasjoner og dirigentorganisasjonen FONOKO.