- Jularbosommer er et trekkspilloriatorium på 27 minutter, forklarer Hans Rotmo, når jeg spør hva han nå har funnet på.

Finner svar på mysterium

Musikken er ved Carl Jularbo, som er en svensk musiker og komponist. Han er kjent som den i Norden med flest innspillinger med sine 1.500 melodier spilt inn på plate.

Noen av disse har Rotmo nå tatt tak i, for i Jularbosommer prøver han å finne svaret på et stort mysterium: Hvordan klarte Carl Jularbo å finne på alle melodiene han laga?

For å finne svaret reiser Rotmo tilbake til Innherred det herrens år 1901. Så verket byr på fri diktning og fantasi - i ekte Rotmo-stil. Med seg har han Torhild Aasander og Petter Andreas Røstad.

- Det er tre fortellerstemmer i stykket; Torhild og meg og trekkspillet, som er traktert av P.A. Røstad. Trekkspillet hermer det som blir sagt, og det er P.A. Røstad som har gjort dette musikkhørespillet til å bli akkurat det jeg håpa det skulle bli, sier Rotmo.

Måtte lære verdaling

Torhild Aasnder er sammen med Hans Rotmo fortellerstemmen mellom låtene. Hun er opprinnelig fra Stjørdal, men har i løpet av de siste månedene lært seg å snakke verdaling. For handlingen foregår i nettopp Verdal.

- Det gikk fint. Det var litt spesielt i starten, men jeg fikk det til, sier hun.

- Dette har vært veldig artig å være med på, sier hun.

- Måtte ut

Hans Rotmo forteller at han har vokst opp med låtene til Carl Jularbo, og at dette verket er noe som han har grunnet på lenge.

- Det var Carl Jularbo opp og i mente da jeg vokste opp. Det var nesten ingen annen musikk, så hodet mitt er fullt av Jularbo og dette måtte jo ut en gang, forteller han.

- Jularbo er en av de største trekkspillmusikerne som noen gang har eksistert.

- Sikkert noen som blir sure

Jularbosommer er ikke et alvorlig verk, og humoren kan minne om den vi finner i Martin Kvennavika, Flåklypa og Oluf av Arthur Arntzen.

- Jeg tror Jularbo selv hadde likt det. Jeg tror han hadde ledd godt, sier Rotmo.

- Men det er sikkert noen som blir sure og.

- Ja, det er litt på kanten noe av det, medgir Torhild Aasander.

- Sikkert noen som reagerer på at det ikke er sant og ikke stemmer overens med virkeligheten, legger Rotmo til.

Ikke det artigste

Ifølge Rotmo er dette slett ikke er det artigste han har laga, men definitivt det merkeligste.

- Det er ikke mulig å sammenligne det med noe annet. Det er veldig spesielt - så det må rett og slett høres, mener Rotmo.

Musikkverket kan høres i sin helhet på streamingtjenesten Spotify.

Hør hele intervjuet med Torhild Aasander og Hans Rotmo her: