Hesteekvipasjene og forbøndene er på vei til Røros. Tirsdag åpner den 164. Rørosmartnan. Forbondekafeen i Bjørkly i Brekken som 7. trinn står bak, er ikke så gammel, men tradisjonene på kjøkkenet har lang fartstid.

– Kafeen er viktig, den gir oss penger til leirskoleopphold, sier elev Hanne Brynhildsvoll.

Brekken har lange mattradisjoner, og her rekker det ikke med at vaflene smaker godt. Her er det tradisjon å klippe kantene på vaflene slik at de ser fine ut når forbøndene kommer. Dette er en skikk som Brekkjerringan innførte, og tradisjonen lever i beste velgående.

Foreldre og besteforeldre var også med for å gi en hjelpende hånd på kjøkkenet. En av dem er tidligere ordfører i Selbu, Inga Balstad, som har barnebarn i Brekken.

– Man tar skikken dit man kommer, sier Balstad med glimtet i øyet, og hun har ingen planer på å forandre noe på kjøkkenet. Her er oppskriftene til Brekkjerringene hellige.