Da tidligere ordfører i Malvik, Ingrid Aune, døde i en båtulykke 1. august i 2019, ble hele Norge rystet. Den offentlige oppmerksomheten var stor og begravelsen fra Hommelvik kirke ble overført på NRK.

Midt i dette sto familien og midt i familien sto mor Bjørg Eigard.

Hun har ikke snakket veldig mye offentlig om det som skjedde, men til sin egen kunstfestival Lys & refleks i november ga hun i fjor ut diktsamlingen Røde neonfargede joggesko.

– Det var helt overveldende å få så mye støtte etter at Ingrid døde. Det kom virkelig fra fjern og nær, både fra folk jeg kjente og fra mennesker jeg aldri hadde hørt om, sier Bjørg og forteller videre at trangen til å på en eller annen måte uttrykke tapet trengte seg fram over tid.

– Det å miste noen er overveldende i seg selv. Dimensjonen med at kjæresten hennes også omkom og at jeg gjennom dette ble kjent med familien hans, gjorde det enda mer overveldende.

Etter et halvt års tid begynte ordene å presse seg på hos Bjørg. Hun begynte å skrive og hun skrev, tømte seg for ord, i et par måneder. Følelsene måtte ut etter den voldsomme hendelsen.

– Deretter la jeg alt bort, før jeg etter noen uker tok diktene fram igjen. Da så jeg at her er det noe, jeg gjenkjente en kvalitet i arbeidet.

Hun bestemte seg for å selvpublisere diktsamlingen og nå er det første opplaget utsolgt. Hun har bestilt et til.

– Boken har blitt tatt veldig godt i mot, sier Bjørg og forteller at også en sorggruppe har kjøpt inn boken.

– De skal bruke det i sorgarbeid. Jeg vet ikke hvordan dette arbeidet har gått, jeg har bare gjort mi greie, men det er fint å tenke på.

Diktene handler om alt fra den rå og nakne sorgen ved å miste et barn, via den offentlige siden av Ingrid og til alt det praktiske som må gjøres etter at en man ikke burde oppleve å miste går bort.

– Ingrid vil bestandig være med meg, jeg vil aldri komme over tapet. Men jeg lærer meg å leve med det, avslutter Bjørg Eigard.

Konserten som holdes i Hommelvik bibliotek mandag kveld, hadde urpremiere under Lys & refleks i november.

Hør intervjuet med Bjørg Eigard i avspilleren under: