– Første desember er det akkurat på dagen 50 år siden stiftelsen av Selbu Gammeldanslag, og det skal feires på Hyttvang i Selbu. Der blir det forhåpentligvis «livåt», sier Jo Kjetil Valli.

Han har vært styreleder i gammeldanslaget i ti år.

– Jeg har bestandig vært glad i å danse, og så ble jeg sammen med ei som hadde foreldre som var ivrige på gammeldans, og så ble jeg trukket litt inn i det. Men at jeg skulle bli leder i gammeldanslaget var ikke noe jeg hadde trodd da jeg var yngre, sier han.

– Ville aksjonere mot moderne dans

Selbu Gammeldanslag ble opprettet som et motsvar til moderne dans og rytmer, forteller Valli.

– Det var vel en vennegjeng som ville aksjonere litt mot de moderne rytmene og dansene. De ville holde på det gode og gamle med gammeldansen. Så de var en gjeng som gikk sammen og dannet dette laget, og etter hvert ble det et veldig aktivt miljø, forteller han.

Artikkelen fortsetter etter lydklippet.

Selbu Gammeldanslag sto blant annet bak Selbufestivalen på Årsøya i mange år, og har hatt mye kursing opp gjennom årene, noe de fortsatt har.

– Vi legger mye vekt på opplæring i gammeldans for den yngre generasjonen. Snittalderen i laget begynner å bli ganske høy, og vi ser det som viktig å prøve å føre dette videre, sier Valli.

– Tror du gammeldans har en fremtid?

– Jeg håper det. I alle fall for min egen del. Hvis jeg skal ut og danse, så setter i alle jeg pris på gammeldans, og jeg tror flere har det sånn. Jeg tror at så lenge det er en arena for det, så synes folk det er greit å danse gammeldans, kanskje i kombinasjon med andre rytmer.

Festaften i Hyttvang

Lørdag er det 50 år siden stiftelsen, og da åpner dørene på Hyttvang for fest klokken 18.

– Da vil gjestene bli tatt imot med gammeldansmusikk fra trekkspillklubben, felebyggerlaget og toradergruppa. Det vil også bli en kavalkade fra tidligere festivaler, og etter hvert vil vi gå til bords for mat, sier Valli og fortsetter:

– Da vil det bli fremføring av jubileumsberetning og diverse underholding, før det blir dansemusikk av Trio TK etter maten. De vil også ha med seg noen gjesteartister som har vært sentral i gammeldansen, nemlig Sigmund Sæther og Ole Bjarne Østby.