Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd skal i 2023 dele ut Drømmestipendet for 20. gang. Hvert stipend er på 30.000 kroner og da potten inneholder til sammen 1,5 millioner kroner, viser rask hoderegning at 50 norske ungdommer mellom 18 og 25 år vil motta Drømmestipendet i år.

I statuttene heter det at:

- Stipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at mange unge kunst- og kulturutøvere får oppfylt sine drømmer. Stipendordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere.

470 ungdommer, herav 39 fra Trøndelag, er med i kampen om årets stipender.

Her kan du lese mer om de nominerte trønderne.

Kjente artister som Astrid S, Ingebjørg Brattland og Didrik Solli Tangen er blant de som har fått drahjelp tidlig i karieren av Drømmestipendet. Det sier rådgiver i kulturskolerådet, Jens Nyland.

Han sier at Drømmestipendet ikke inkluderer søkere innenfor det såkalte utvidede kulturbegrepet. Idretten holdes utenfor det gode selskap denne gangen.

– Men driver du med noe innenfor sjangrene dans, musikk, skapende skriving, visuell kunst, sirkus eller teater, så er det bare å sende inn en søknad, sier Nyland.

I tillegg er det en Åpen klasse som også omfatter andre deler innen kultur.

Nyland sier at juryen som til syvende og sist velger ut hvem som skal få stipendene, består av medlemmer utenfor Norsk Tipping og Kulturskolerådet. – Hvert år rekrutterer vi juryer innenfor de ulike kategoriene, som består av anerkjente fagfolk og som gjør sine vurderinger. Så vi er ikke involvert i dette, sier han.

Årets juryleder er forøvrig sangeren Alexandra Rotan.

Hør intervju med Jens Nyland her: