Petterson forteller at Ekroll kjøpte statuen på auksjon i København.

- Ekrolls interesse ble vekket av at ordene "Værnes Stjørdal" var risset inn i trefiguren, og dermed besluttet han å kjøpe den. Jeg var på besøk hos Ekroll da han ba meg ta en titt på Mosesfiguren, og jeg måtte si meg enig; sjansene var store for at Moses hørte hjemme i Værnes kirke.

Kommunen kjøper

Ettersom Ekroll var villig til å selge, håpet Petterson at Stjørdal kommune ville kjøpe figuren, slik at den kunne komme tilbake til stedet man antok den opprinnelig kom fra.

- Etter en lengre periode har nå formannskapet besluttet at Værnes kirke igjen skal huse dette kunstverket, sier Petterson.

Forsvant

Ingen vet sikkert hvor gammel statuen er, eller hvorfor den forsvant.

- Vi antar at den ble laget på 1600-tallet, men selv etter en uttalelse fra De Kongelige Norske Vitenskapers Selskap, er ingen helt sikre. Både teknikk og det kunstneriske trykket kan imidlertid tyde på at dette er perioden det er snakk om. Petterson sier at man heller ikke vet nøyaktig når statuen forsvant fra kirken.

- Vi tror at det kan ha skjedd i forbindelse med restaurering. Blant annet ble det utført omfattende et restaureringsarbeid i 1860-årene og det er mulig at en samler har fått kjøpe stuen da. Petterson mener at Moses har hatt en omflakkende tilværelse.

- Det er nok liten tvil om det. Men nå er heldigvis reisen over for Moses som nå kommer hjem, konkluderer han.

På bildet: Lokalhistoriker Kjell Erik Petterson foran Værnesstolen i Værnes kirke.