– Jeg snakket mest om rein og reinsdyrkjøtt. Jeg tok for meg de ulike årstidene vi har og typer mat vi lager, tilbereder og høster knyttet til årstidene, sier Eva Nordfjelll, som er daglig leder i Rørosrein.

Moderne vri

- Det er mest ut fra slik vi gjør det i dag, men også litt fra slik det ble gjort før.

Torsdag holdt Eva sitt første kurs i sørsamiske mattradisjone på Britannia hotell, i forbindelse med Trøndersk Matfestival. Hun har også stått på stand under festivaldagene.

Er der noe Eva er opptatt av, så er det å ta vare på gamle sørsamiske mattradisjoner, samtidig som man setter sitt moderne preg på det.

Må bruke hele dyret

Reindrift og det reinen har å by på er viktig for rørosingen, hvor hele dyret skal utnyttes - også det som ikke selger så godt i butikken.

Foto: Sofie Sørum

– Reinsfeta er undervurdert. Når vi slakter rein til oss selv, så er det om å gjort å få tak i fetkjøtt. Det er ikke fordi at vi trenger mer fete i dagens samfunn, men det er for at det er så fantastisk næringsrikt.

Rein i kaffen

Eva forteller at fettet blant annet inneholder mer omega 3 enn torsk gjør, i tillegg til det gir mye god smak. Det er heller ikke uvanlig å putte tørket reinkjøtt med mye fete på i kaffen.

Foto: Sofie Sørum

– Det gjør vi nesten hele tiden. Det som er så godt med tørket kjøtt med mye fete på i kaffen, er at det blir slike små perler i kaffen, nesten som fløte.

- Når vi drikker opp kaffen ligger kjøttet igjen på bunnen og det er neste litt kokt, så det får en god og rund smak.

Utover tørket kjøtt i kaffen, fikk deltakerne også se på da Eva tilberedte en delikatesse, nemlig margbein av rein. Det fikk alle som ville også smake på.

Foto: Sofie Sørum

En morsom fakta

Samtidig som hun tilberedte dette, snakket hun om hvordan de ulike delene av dyret blir utnyttet, hva som egner seg til koking og hva som brukes til å lage håndkrem av.

Eva var også innom temaene viltvoksende urter og jakt på ville dyr, og at det er en viktig del av den sørsamiske matkulturen.

Foto: Sofie Sørum

Til slutt avsluttet hun med en morsom og overtakende fakta: Reinkjøtt inneholder taurin.

– Hva er det for noe annet som inneholder taurin? Jo, Redbull. Og det er jo et ytelsesmiddel, så en kan jo begynne å lure på hvordan vi som er i fjellet og som spiser to måltider om dagen kan holde det gående. Det kan jo skyldes taurinen og det høye proteininnholdet.

Foto: Sofie Sørum

Hør intervjuet her: