– Jeg klipper alltid til musikk, og derfor ble jeg så glad da Vinterfestspill kontaktet meg i 2007. De ønsket meg som jubileumskunstner, og spurte om jeg kunne klippe Sjostakovitsj´ pianotrio nummer 1, opus 8. Det hadde jeg jo aldri gjort før, men jeg sa at jeg kunne gjøre det, forteller Bit Vejle.

Med saksen som pensel klipper den dansk-norske kunstneren Bit Vejle mønster og figurer og skaper imponerende og eventyrlige papirklipp.

Til Vinterfestspill i Bergstadens 10-årsjubileum klippet hun et fem meter langt og en meter høyt tolkning av musikkverket, og i år er hun tilbake med kunstverket til 20-årsjubileet.

– Det er vidunderlig å være tilbake. Røros er en av mine favorittplasser i verden. Det er så vakkert her, og folk er så hyggelige, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Aud Selboe fra Vinterfestspill i Bergstaden åpnet utstillingen torsdag ettermiddag. Bit Vejle fortalte om kunstformen psaligrafi og kunstverket sitt foran en fullsatt Trevarefabrikk. Foto: Marit Langseth

Begynte som 5-åring

Vejle startet å klippe i papir da hun var fem år gammel. Hun startet på akkurat samme måte som andre norske barn: hun klipte snøkrystaller.

– Og jeg fortsatte rett og slett å klippe hele livet, sier hun.

Verket hun laget til Vinterfestspill i Bergstaden i 2008, som nå henger i galleriet til Kunst og kaos i Trevarefabrikken på Røros, er fem meter langt og en meter høyt. Hvordan går man frem for å klippe noe slikt?

– Først tar jeg papiret og bretter det. Så tenker jeg meg veldig nøye og grundig om, veldig lenge, for alle de bittesmå linjene, formene og figurene må henge sammen i et intrikat nettverk. Når jeg har memorert klippet om og om igjen lager jeg støttelinjer og starter å klippe.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fem meter langt og en meter høyt. Klippet er kun delt opp i flere biter i ettertid, for å kunne frakte det. Foto: Marit Langseth

Hun starter ved enden av papiret og jobber seg innover. Når hun har klippet cirka 30 centimeter begynner hun å rulle opp papiret.

– Akkurat som når man vever. Da unngår jeg at de bittesmå detaljene hekter seg inn i hverandre og blir revet i stykker, forteller Vejle.

Brukte ett år på å lage verket

Vejle brukte ett år på kunstverket til Vinterfestspill i 2008. Hun forteller at hun gjorde mye research før hun begynte selve klippingen.

– Jeg gikk med musikken på øret i to måneder og leste alt jeg kunne om Sjostakovitsj. Etter hvert som jeg kom inn i hva musikk egentlig er, oppdaget jeg at matematikk har mye å gjøre med musikk. Og matematikk har mye å gjøre med min kunstform, psaligrafi, å gjøre også. Så jeg visste at om jeg knakk koden om hvordan han hadde bygd opp verket, så ville jeg vite hvordan jeg skulle klippe det.

Det resulterte altså i fem meter med papirklipp, hvor man kan lese hele musikkstykket fra første tone til den aller siste tonen.

Artikkelen fortsetter under lydklippet.

Siste utstilling for Kunst og kaos i Trevarefabrikken

Gallerist ved Kunst og kaos, Sigrid Jansen, forteller hun blir like imponert hver gang hun hører Vejle fortelle om det å klippe i papir.

– Det er like fascinerende hver gang jeg hører om det. Jeg synes denne kunstformen er kjempespennende, og Bit Vejle er helt fantastisk til å fortelle om det.

Kunst og kaos er vertskap for Vinterfestpill i Bergstaden sin jubileumsutstilling, og har åpent mer eller mindre hele dagen, hver dag, til og med søndag. Dette er også Kunst og kaos` siste utstilling i Trevarefabrikken.

– Vi er jo på flyttefot, og vi pakker sammen her i Trevarefabrikken allerede neste uke. Vi blir borte i et par måneder, før vi åpner igjen 15. juli i nyoppussede lokaler i Finborudgården i Mørkstugata.

Vi snakket med Sigrid Jansen før utstillingsåpningen torsdag. Hør intervjuet her: