Det er ikke mye som er overlatt til tilfeldighetene når flere hundre aktører sørger for gjenskapelsen av den historiske hendelsen som utspilte seg på Røros rundt årsskiftet 1718/1719.

Erfarne aktører

Regissør Catrine Telle er inn i sitt andre år hva gjelder Elden, og med Arne Fagerholt som koreograf, og Skjalg Raaen som musikalsk leder er det erfarne folk som har hovedregien når årets utgave av Elden har premiere 24. juli.

Catrine Telle har tidligere hatt stilling som teatersjef både ved Trøndelag Teater, og ved Oslo Nye Teater. Da hver regissør av Elden har jobben i en treårsperiode, er Telle inne i sitt andre, men har gjort noen endringer fra fjoråret og det ryktes at forestillingen er litt lengre enn tidligere.

Arne Fagerholt har også bakgrunn som teatersjef, fra teateret Carte Blanché i Bergen. Han er i hovedsak utdannet ballettdanser, og har lang erfaring som koreograf.

Skjalg Raaen er et kjent navn for de fleste i trøndelag, da han har sin faste jobb som gitarist i Sambandet til Åge Aleksandersen. Skjalg er hva man kan kalle en multiinstrumentalist, og det merkes godt under øvingene at han har stålkontroll på de musikalske aspektene i forestillingen.

På skuespillersiden har det vært noen utskiftninger, men også her er det personer med lang og bred erfaring, som skal glede de tilreisende som kommer for å oppleve dette eventyret av en forestilling.

Det er intensiv øving på både pols og sang en uke før premieren av Elden. Foto: Hilde M Bollandsås

Intensiv øving

Onsdag kveld var de fleste av de 120 aktørene på scenen i sving for å øve på Slegghaugan. Daglig leder i Elden, Siri Beate Gellein forteller at det er mange å holde styr på, men at rundt 320 frivillige står for mange av de praktiske oppgavene som må gjøres. Det har også vært rekordpåmelding i år, og hun forteller at de ligger veldig godt an med billettsalget. Det meste ligger nå til rette for at Elden 2019 kan bli en suksess.

Hør intervjuet med Siri Beate Gellein i avspilleren under.