Stjørdal museum Værnes

Gjennom vel 35 år har Suul samlet opplysninger om de gamle håndverkerne og registrert de mange ting de har laget i det Nordenfjeldske.

– Jeg har gått tilbake til de eldste håndverkerne fra middelalderen og opp til dagens utøvere av de gamle håndverk, forteller Suul.

– Det gjelder arbeider i tre, maling og metallarbeider. Her finner vi de mest sofistikerte håndverkerne og de vanlig flinke som sørget for at folk kunne skaffe seg vakre ting til sine bygninger og rom, sier Suul.

Kunnskap forsvinner

Kunnskapen om de gamle håndverkerne som sto for produksjonen av innbo, løsøre og redskaper er i ferd med å forsvinne mens objektene forvandles til historieløst interiør. Hvem sto for arbeidet? Hvor kom de fra? Var de lokale eller omreisende eller kom objektet med handel utenfra?

– Jeg har siden midten av 1980-tallet arbeidet med et bokverk om de gamle håndverkerne i den nordenfjeldske, forteller Jon Suul.

– Den viktigste tidsperioden bok-verket dekker er fra 1600 – 1900, men håndverkere før den tid er også med der det er mulig å finne navn.

Interessant distrikt.

Suul besøkte Stjørdal i oktober 2017, og som en oppfølging vil han denne gangen spesifikt ta for seg det gamle håndverket lokalt.

– Stjørdalen er blant de mest interessante distrikter i nordlige delen av Trøndelag, og stor befolkning, rike bygder og mange gjennomreisende har gitt mye bra håndverk, sier Suul. Publikum er velkommen til ta med gjenstander eller bilder av gjenstander. Som vanlig er arrangementet åpent for alle, og stedet er Kirkestallen ved Værnes kirke.