Samtale: Anne Grosvold og Else Koss Furuseth i samtale i Borggården på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Foto: Anne Gundersen

Torsdag var Else Koss Furuseth i samtale med Anne Grosvold i Borggården på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Hun forteller at ingen ble mer overrasket enn henne da hun fikk vite at hun var årets Stiklestadprofil.

– Først trodde jeg at jeg hadde tatt feil. Men jeg syntes det er stas fordi temaet her i år er "Våken" og jeg prøver å snakke om ting som kan være vanskelig på en forholdsvis fleipete måte. Else har selv opplevd at både moren og broren tok sitt eget liv og hun har brukt denne tematikken i rollen som komiker og programleder i flere år. Dette har ført til en rekke priser og utmerkelser for jobben hun gjør med å belyse denne vanskelige materien.

– Selvmord - og konsekvensene av selvmord - rammer utrolig mange. Vi må snakke om det og få det fram i dagen og ikke minst må vi avstigmatisere. For meg handler det om åpenhet og bygger på en veldig enkel tankegang: Det blir i hvert fall ikke verre av at man snakker om det.

Saken fortsetter under bildet

Samtale: Anne Grosvold og Else Koss Furuseth i samtale i Borggården på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Foto: Anne Gundersen

Katastrofetankegang

Under samtalen med Anne Grosvold snakker Else om å stadig å måtte forsikre seg om at folk er i live og å ta bilde av alle kontaktene i leiligheten før hun går ut, for å være sikker på at kaffetrakteren og strykejernet ikke forårsaker brann.

– Det er noe folk syntes er skikkelig slitsomt med meg, ler hun.

– At jeg ringer og maser sånn på folk dersom jeg ikke har hørt fra dem på en stund. Hun forteller at hun satte i gang en hel aksjon for å få sjekket om faren var i live, en gang han hadde satt telefonen på flymodus noen timer for å slippe mas fra ungene.

– Men sånn har jeg blitt. Jeg driver med katastrofetankegang. Og på en måte er det litt deilig, for det skjer jo aldri og da blir jeg veldig glad. Publikum ler. Mange kjenner seg igjen.

– Det er viktig å fleipe litt. Verden er trist nok som den er, sier Else Koss Furuseth.

– Vi behøver ikke å gjøre den tristere ved å ikke snakke om alvorlige ting.

Hør intervjuet her: