Søndagskveld inviterte 8.mars komiteen til markering av kvinnedagen på Café Rampa i Hommelvik. Det var duket for en spennende kveld med et rikt, kulturelt innhold. Musikk, kunst og sofa-samtaler er noe av det som sto på agendaen under Malviks feiring av kvinnedagen.

Saken fortsetter etter radiointervjuet

- Det er et allsidig program, med kultur og musikk fra blant annet Vika Voices. Så skal vi ha to såkalte sofa-samtaler som handler om kvinnedagen. Den første handler om feminisme og den andre handler om kvinner og økonomi, forteller Liv Aksnes.

- Det som er spennende med sofa-samtalen kvinner og økonomi, er at det er kvinner som har skapt sine egne arbeidsplasser og bidrar med informasjon rundt dette, fortsetter hun.

-I tillegg til de to gründerne har vi også med oss ei som jobber i Oi! Matfestival. Der blir det spennende å høre om de opplever noe forskjell i arbeidslivet, legger May Britt Kjelsaas til.

Kvinnekunst

I tillegg til musikkinnslag og tema-samtaler er det også satt opp en helt spesiell kunstutstilling i anledning kvinnedagen. Denne fikk publikum med seg hvis de besøkte Torggården, som ligger rett over veien for Café Rampa og kveldens markering.

- I Torggården er det masse fin kvinnekunst akkurat i dag. Så hvis noen har tenkt seg på Rampa, går det ant å stikke innom der før arrangementet, forklarer Aksnes.

- Det er utstillere fra Malvik og alle er damer. Utstillerne er i alle aldre fra tenåringer til 70-åringer. Det er mye fin kunst i forskjellige teknikker som vises der. Det er et fint mangfold - det er alt fra tekstil til trykk, sier Kjelsaas.

En kamp er ikke vunnet for evig og alltid

Hvert år når kvinnedagen nærmer seg dukker også diskusjonen om det virkelig er nødvendig å markere 8.mars. Mange mener at vi er i mål og at kvinnekampen ikke lengre er like nødvendig og reell. Dette er damene uenige i.

- Vi har kommet langt i Norge i forhold til mange andre land, takket være kvinnekampen. Vi har mange land vi trenger å solidarisere oss med og jobbe med. Men vi har litt igjen i Norge også før alt er bra. En kamp er ikke vunnet for evig og alltid, presiserer Aksnes.

Hun får støtte av Kjelsaas:

- Jeg er naturligvis helt enig. Dette er en kampdag og ikke noe vi skal feire, fordi vi har fortsatt noen ting igjen å gjøre. Eksempelvis er det ikke lik lønn for likt arbeid, 80 % av alle som starter aksje-selskap er menn og 85 /86 % av Norges minstepensjonister er kvinner. Det er noen forskjeller, særlig økonomisk. Å få flere kvinner til og ta ansvar for egen økonomi vil være et veldig viktig fremskritt, avslutter Kjelsaas.