Natt til søndag forsvinner en time.

Natt til søndag 27. mars stilles klokken én time frem fra klokken 02.00 til 03.00.

- I disse omstillingstider gjelder det å utnytte tidsvinduet i mulighetsrommet. Jeg vurderer å engasjere tidstyvminister Jan Tore Sanner i dette arbeidet, sier nærings- og tidsminister Monica Mæland (H).

Som ansvarlig statsråd for Justervesenet, har næringsminister Monica Mæland full kontroll på nøyaktig tid. Klokken drives fra Justervesenets atomur, som har en usikkerhet på ca ± 0,1 mikrosekund.

- Sommertid ble innført i en rekke land i Europa i 1916. På denne måten fikk man lys en time lengre på kveldene om sommeren, sier Mæland.

I Norge har vi hatt sommertid hvert år siden 1980.

Hvilken vei skal klokken stilles? En grei huskeregel er at klokken alltid skal stilles mot nærmeste sommer. Altså en time frem om våren (mot sommeren) og en time tilbake om høsten (mot sommeren).

Visste du at norsk normaltid er en time foran den såkalte UTC-tid? UTC står for «Coordinated Universal Time». Det er en felles, legal tid som gjelder over hele verden. Norsk sommertid er to timer foran UTC-tid. Sommertid gjelder normalt kl 02.00.00 siste søndag i mars til kl 03.00.00 siste søndag i oktober. Tidspunktene for skifte mellom normaltid og sommertid er felles for landene i EØS-området og besluttes av EU-kommisjonen i henhold til et direktiv om sommertid.