– Det er en sørgelig sannhet at vi ikke ser det som mulig å arrangere det 168. Rørosmartnan i år, sier ordfører Isak Veierud Busch, til Nea Radio.

– Formannskapet var enstemmig, men det var ikke uten kvaler at vi tok en slik beslutning. Avgjørelsen går utover ei næring som er hardt presset fra før.

Restriksjonene i forbindelse med pandemien gjør bildet for uoversiktlig.

Slik pleier det å se ut på Rørosmartnan. Foto: Per Magne Moan

– Det er viktig å ta vare på Rørosmartnan slik den skal være. Men i år går det bare ikke.

Det rammer Røros-samfunnet hardt at den berømte folkefesten heller ikke i år kan arrangeres.

– Nå får vi nok en vinter uten denne vinterfesten som er så viktig for oss. Dette er en stor del av vår identitet.

Nå ser Røros - og ordføreren – fram mot 2023. Håpet er at Omikron-varianten betyr slutten på pandemien.

– Da lover jeg å være tilstede under åpningen på Malmplassen. Det er noe av det gjeveste ved å være ordfører i Røros. Jeg har gått glipp av det i to år nå, så jeg håper jeg får en mulighet til før perioden min er over, sier Veierud Busch.

Hør intervju med ordføreren her:

Mandag la arrangørene ut følgende melding på Facebook.

– Rørosmartnan 15.-19. februar 2022 må dessverre avlyses med bakgrunn i at arrangementet ikke lar seg forene med den siste tids utvikling i pandemien og rådende smitteverntiltak, het det i meldingen.

– Vi har de siste ukene jobbet iherdig med et smitteverntilpasset arrangement for å unngå avlysning av Rørosmartnan for andre året på rad, skriver arrangøren videre.

– De nasjonale retningslinjene som ble offentliggjort 13.januar ga dessverre ikke det handlingsrommet vi trengte for å kunne gjennomføre.

I tråd med Kongelig Resolusjon fra 1853 har den tradisjonsrike martnan blitt arrangert hvert eneste år siden 1854 til og med 2020. Året 2021 ble det første året i en uavbrutt rekke der Rørosmartnan ikke ble avholdt.

Fra åpningsarrangementet på Malmplassen for noen år siden. Foto: Andreas Reitan

– Den 168. Rørosmartnan ble dermed utsatt til 2023 og det er sterkt beklagelig at covid-19 setter en stopper for gjennomføringen også i år.

Arrangøren ser nå framover og vi vil umiddelbart starte planleggingen av Rørosmartnan nr 168 - 21.-25 februar 2023.