Forberedelsene før premieren på Spelet om Heilag Olav er i full gang.

– Ja, nå nærmer det seg med stormskritt, sier regissør Peer Perez Øian. Det er første gang han har ansvaret for å formidle kulturskatten til et forventningsfullt publikum. Nå skal han sette sitt eget stempel på spelet som så mange store har regissert før ham.

– Vi prøver å løfte fram sider ved Gullvågs historie som rører oss i dag, forklarer han.

– Jeg forsøker å fokusere på dette med frelse og nåde og det å bli tvunget til å gå inn i noe ukjent. Det opplever alle disse karakterene som får et skjebnemøtet med kongen før slaget. Det er noe med denne eksistensielle frykten som også er veldig gjenkjennelig i dag. Hvordan håndterer vi denne type utfordringer? Det gir Spelet om Heilag Olav oss mange gode bilder på.

Saken fortsetter under lydklippet

Fellesskap

Øyan mener at tiden vi lever i er en av årsakene til at spel som dette stadig får et sterkere feste i oss.

– Jeg tror det er noe med det å sitte sammen og oppleve noe. Det å ta inn den dramatiske historien og å oppleve den flotte musikken sammen med familie og venner. Det er noe strømmetjenester og apper ikke kan gi oss og derfor tror jeg vi søker sammen på denne måten, mener regissøren.

– Det er mange av våre tradisjonelle verdier som har ligget litt i brakk i noen år og jeg tror folk er sultne på det kollektive.

Skald: I år er det André Søfteland som ikler seg rollen som Tormod Koldbrunarskald i Spelet om Heilag Olav. Foto: Anne Gundersen

Historisk sus

Øian kjenner på det historiske suset på Stiklestad.

– Men det gjelder ikke bare de historiske hendelsene. Vi kjenner det også når det gjelder regissørene og skuespillerne som har vært her før oss og gjort denne jobben. Det at vi nå fyller rollene til mennesker vi ser opp til trigger oss. Det er en fantastisk opplevelse og vi gleder oss til premieren, sier Peer Perez Øian.