Stjørdalingen Jomar Ertsgaard har alltid vært fascinert av grendehus og deres betydning for samfunnet. Etter å ha sett Kimen Kulturhus reise seg opp fra planleggingsbordet til å bli et møtested med opptil 1500 besøkende daglig og ukentlig året rundt, er han ydmyk og takknemlig.

- Jeg synes det er så spennende å se på alle kulturhus, grendehus og møteplasser man har hatt oppigjennom tidene, hvordan de speiler samfunnsutviklingen, forteller Ertsgaard engasjert.

- Definisjonen min av kultur er at det er personlige opplevelser og at vi gjør ting sammen, i fellesskap. Da må vi ha et sted som kan legge forholdene til rette for dette, noe jeg opplever at vi har lyktes med i Kimen, legger han til.

Hjerte for Stjørdal

Ertsgaard tok utdannelse som lydtekniker rett etter russetida. Da hadde han vært med på å arrangert russerevy og skjønt at framtiden lå i kultur og underholdning. Etter hvert begynte han å studere kultur og administrasjon, og da han var ferdig fikk han jobb som kulturkonsulent på Svalbard.

- Da jeg så stillingsutlysningen som prosjektleder for et nytt kulturhus i Stjørdal, visste jeg at jeg ville ha den jobben uansett hvor trivelig og givende jeg hadde det på Svalbard, forteller Ertsgaard.

- Jeg har et godt hjerte for Stjørdal siden jeg kommer herfra og hadde lenge tenkt at det var et akutt behov for kulturhus, så dette var absolutt veldig spennende, tenkte jeg.

- Heldigvis fikk jeg jobben, og siden har jeg fått lov til å jobbe med utvikling av Kimen i 13 år, sier Ertsgaard.

- Det er litt rart å tenke på at det faktisk har rukket å gå 13 år, legger han til og ler.

Kulturen, historikken og nåtiden

På tross av et sterkt engasjement for både Stjørdal og kulturelle møteplasser, har Jomar Ertsgaard bestemt seg for å gripe muligheten til å starte nye kapittel i yrkeslivet. Veien videre går til det private næringslivet. Han har likevel noen tanker om hva som er viktige kriterier for å ta over roret på Kimen.

- En viktig egenskap å ha med seg videre i kulturhuset i dag, er å ha en forståelse av tiden vi lever i nå i dag, og hvordan det vil bli framover for eksempel med den teknologiske utviklingen- for den gjør jo noe med oss, legger han til.

- Når man jobber med kulturformidling og utvikling av kulturhus, er det viktig å ha forståelse for både nåtiden og historikken, påpeker Ertsgaard.

- Det er også viktig å både lytte til og å ha god kontakt med ungdommen, legger han til.

- Men det aller viktigste er å ta vare på den positive driven som alle de ansatte her på huset har, fortsette det viktige barne- og ungdomsarbeidet samt å fortsette med å skape gode opplevelser for innbyggerne i regionen, presiserer han med et smil.

På spørsmål om hva Ertsgaard anser som den største suksessen med Kimen Kulturhus, svarer han helt uten betenkningstid.

- Jeg er fornøyd med at Kimen har blitt et hus for ”alle sammen” og en naturlig møteplass for folket og for ”hverdagskulturen”, påpeker han stolt.