Etter seier i samiske melodi grand prix, seier i det populære NRK-programmet «Stjernekamp» og konserter land og strand med bandet ISÁK, er det nok først og fremst sang og musikk Ella Marie Hætta Isaksen blir forbundet med. Men 23-åringen fra Tana har mye mer i seg enn det. Hun er også en ung, engasjert, engasjerende og viktig stemme i samfunnsdebatten.

- Rettferdighet betyr alt

- Jeg var født som aktivist, sier olsokprofil Ella Marie Hætta Isaksen i innledninga til foredraget sitt «Å være i kamp, men samtidig bygge broer». - I bilen på vei hjem fra sykehuset lå jeg med en knyttet neve over hodet. Det er sant, ler Hætta Isaksen. - Mamma har bilde av det.

Hætta Isaksen er den yngste olsokprofilen til nå, og den første samiske. Hun har skrevet boka «Derfor må du vite at jeg er same», som kommer ut i oktober. Tema for årets olsokdager er «Rettferdighet», og nettopp dét kler den unge aktivisten meget godt.

- Rettferdighet er kort oppsummert alt jeg bryr meg om; Rettferdighet er likestilling mellom kjønn og likestilling mellom folk, det er aksept, respekt, inkludering, solidaritet og mangfold. Det er det rettferdighet handler om.

Foredraget med årets Olsokprofil, Ella Marie Hætta Isaksen, engasjerte publikum på Stiklestad. Foto: Karin Jegtvik

Kjemper for Repparfjorden

Ella Marie Hætta Isaksen har alltid vært engasjert. Først et engasjement for søppelplukking, som leda henne inn i Natur og Ungdom og miljøkampen. Og siden et engasjement for likestilling og kvinnekamp, og ikke minst: Hennes engasjement for urbefolkninga. For det samiske språket og kulturen. Og for arealkampen i nordområdene.

- Jeg skulle ønske noen laga et slags budsjett over hvor mye natur de kan ta i nordområdene, for det budsjettet er oversteget for lenge siden, fortsetter hun.

Akkurat nå er hun spesilet engasjert i kampen for å verne Repparfjorden ved Kvalsundet i Finnmark. Myndighetene har godkjent en kobbergruve i fjellet og at slammet fra gruva kan dumpes i fjorden.

- Dette kan jo ikke være bra for livet i fjorden, tenkte jeg, fortsetter Hætta Isaksen. - Og det var det ikke.

Kamp og brobygging

Årets olsokprofil er ikke redd for å ta kampen. Hun er heller ikke redd for å begå sivil ulydighet, om det er det som må til for å få myndighetene til å innse alvoret.

- Jeg har stor respekt for loven. Begge foreldrene mine er politi, men likevel hender det seg at sivil ulydighet er den eneste muligheten vi har til å bli sett og hørt når alt annet er prøvd, fortsetter hun. - Det er rett og slett min plikt å bryte lover og regler som er urettferdige.

Det er ikke bare miljøforurensning som er problemet med kobbergruva ved Repparfjorden. Dette er også et viktig område for reinen. Og når hun forteller om møtet med ti år gamle Inga som vil ta over reindrifta til familien når hun blir stor, må hun ta en pause og svelge unna klumpen i halsen. For det ble plutselig vanskelig å snakke.

- Jeg kan jo ikke ta fra henne håpet, så for hennes del må vi vinne denne kampen.

Foredraget med årets Olsokprofil, Ella Marie Hætta Isaksen, engasjerte publikum på Stiklestad. Foto: Karin Jegtvik

Avslutningsvis forteller Hætta Isakasen om et møte hun hadde med eieren av gruveselskapet. Han inviterte til dialog og en kopp te, og Hætta Isaksen takket ja til begge deler.

- Og mens jeg satt der med tekoppen og snakket med han som står bak det vi kjemper mot, følte jeg at jeg var i kamp samtidig som jeg var en brobygger, avslutter hun.

Publikum var tydelig beveget. Og det ble både nikket og tørket tårer, før de reiste seg og ga årets olsokprofil stående applaus etter foredraget.

Vekket kamplysten

To, som satt i salen og kjente både engasjement og kampviljen stige i løpet av denne timen i Borggården på Stiklestad, var Emilie Hallem og Ane Norum Kvistad. De tok en prat med Hætta Isaksen etter foredraget.

- Vi kjente veldig på at vi hadde lyst til å takke henne etter foredraget, fordi vi ble så beveget etterpå og underveis. Dessuten sa hun jo at vi måtte bli flinkere til å ta hverandres kamp, sier Emilie Hallem.

- Det var et mektig foredrag, fortsetter Ane Norum Kvistad. - Jeg kjente jeg ble forbanna selv. Da har hun gjort noe riktig. Jeg hadde forventning om at det skulle bli spennende å høre på, men det hun snakker om er så viktig og jeg kjenner kampviljen er styrket.

- Jeg har veldig lyst til å oppleve Finnmark. I alle fall nå, sier Kvistad, og får støtte av venninna. - Vi har lyst til å reise til Finnmark med en gang og lenke oss fast, sier Hallem.

Det var nettopp dette Olsokprofil Ella Marie Hætta Isaksen hadde håpet å oppnå med foredraget sitt.

- Jeg håper jeg vekket noe i dem. Jeg er veldig sikker på at følelser skaper handling, og jeg har fått bekrefta av folk at de både har grått og blitt forbanna, så da føler jeg at jeg har lyktes.

Olsokprofilen, Ella Marie Hætta Isaksen, fikk stående applaus av et beveget og engasjert publikum etter endt foredrag på Stiklestad. Foto: Karin Jegtvik