Før koronaviruset traff verden for litt over et år siden, lå alt til rette for at Trøndelags satsning på matopplevelser skulle kunne vokse like inn i himmelen. Trondheim hadde nettopp hatt æren av å være vertskap for utdelingen av nordiske Michelin-stjerner, og Trøndelag var utpekt til å være European Region of Gastronomy i 2022.

Så smalt det.

– Det er ingen tvil om at opplevelsesnæringen har blitt rammet veldig hardt av dette, sier direktør i Trøndelag Reiseliv, Petra Sestak.

Likevel mener hun at det også har kommet noe positivt ut av det som skjedde.

– Vi ser at produsenter og tilbydere har brukt tiden på å skaffe seg større innsikt og ny, spissere kompetanse. Man har tilegnet seg større kunnskap for å kunne treffe bedre når det gjelder hva som etterspørres. Alt ligger nå til rette for at Trøndelag kan ta verden med storm.

I år blir det stort sett nordmenn som kommer til Trøndelag, og det er noe opplevelsesnæringen gleder seg til.

– Neste år kommer turistene også fra utlandet og da skal vi være klare for å vise hvor eksotisk denne delen av Norge kan være.

Saken fortsetter under bildet:

Nisjemarked: I tillegg til matopplevelser, søker utenlandske turister nå det unike ved Trøndelag. Opplevelser knyttet til vikinghistorie står høyt oppe på ønskelista for mange. Foto: Espen Storhaug

Nye verdier

Sestak mener at det har skjedd noe med oss alle sammen i løpet av denne vanskelige perioden.

– Vi har fått et annet fokus. Alle signaler vi får fra operatører i utlandet viser at turistene som nå verker etter å komme seg ut å reise, har blitt opptatt av litt andre ting enn tidligere.

Hun nevner trygghet, god plass, god mat og helt unike opplevelser som eksempler på hva tilreisende nå ønsker seg.

– Og hva er Trøndelag, om ikke dette?

Dekker til fest: Matopplevelser står i sentrum når Trøndelag igjen åpner for både norske og utenlandske turister! Foto: Evelyn Willmann

Det Trønderske Gjestebud

Det at Trøndelag skal være European Region of Gastronomy i 2022, har ikke endret seg selv om vi har hatt pandemien.

– Dette er virkelig en kjempemulighet for regionen. Vi får økt oppmerksomhet på matopplevelser og det vi kaller Det Trønderske Gjestebud. Dette er midt i blinken når alle ønsker å reise, å være sosiale og å spise og drikke godt.

Karen Blixens Babette vant 10 000 francs og valgte å bruke pengene på å arrangere et gjestebud av de helt sjeldne.

Nå kan det se ut som om Trøndelags opplevelsesnæring har vunnet i lotteriet som handler om hvor folk velger å reise når verden endelig blir tilgjengelig igjen.

Bon appétit!

Hør intervjuet med direktør i Trøndelag Reiseliv, Petra Sestak, i avspilleren under: