For jentene i vandreteateret Arvesølvet er det å være med på Stiklestadsommer et av sommerens høydepunkt. Det forteller Melia (9), Hedda (9), Edit Adele (11), Line (12) Amalie (12, Live (11) og Bara (9) mens de gjør seg klare til å innta karakterene sine for å møte publikum.

– Vi har faste roller, men hver dag får vi oppgaver vi skal gjøre når teateret starter, sier Line og forteller at noen skal fiske, noen hopper tau og andre henter publikum.

– Stykket handler om ei sølvskje som går i arv og så handler det om krigen og raset og sånn, sier Hedda, mens Amalie syntes det kan være litt rart å snakke om krigen når det sitter tyske turister i publikum. Alle er likevel enige om at det er fint at det har gått så lang tid at man kan gjøre det og at det gir håp om at det også kan bli fred andre steder i verden.

Saken fortsetter under lydklippet

Kraftfullt

Museumsformidler Lars Børre Hallem mener at Stiklestad har en helt spesiell kraft som gjør at folk trekkes mot stedet.

– Ikke bare er det slik at svært mange har stedet på lista over ting de føler de må oppleve; Stiklestad har også blitt brukt for å understreke alvorlige politiske budskap en rekke ganger. Han nevner Bjørnstjerne Bjørnson, Kong Haakon og Vidkun Quisling som eksempler.

– Så er det jo sånn at det betyr mye for oss som bor her. Det at det kommer så mange tilreisende skaper synergieffekter for næringslivet. I tillegg er sommeren på Stiklestad noe veldig mange lokale barn og voksne er involvert i på frivillig basis. Vandreteateret Arvesølvet er bare et av mange et eksempler på dette.

Saken fortsetter under lydklippet

Autentisk

– Jeg tror at dersom det hadde kommet noen fra middelalderen hit i dag, så hadde det vært mulig for dem å kjenne seg igjen, mener Hallem.

– Vi er så heldige å ha en rekke håndverkere her som har kjennskap til gamle teknikker. De har det i fingrene og i hjertet og det gir oss gode rom for formidling. Dette er noe av det viktigste vi har når det gjelder å skape den autentiske følelsen vi stadig får tilbakemelding på at vi klarer å gi.

Livslangt engasjement

Lars Børre Hallem forteller at han har vært fascinert av Stiklestad hele livet.

– Jeg har jobbet her siden 2005. Men interessen og fascinasjonen har jeg hatt i over 40 år. Det begynte da jeg var liten og så spelet som publikummer og ble forsterket da jeg som 11-åring fikk være med selv. Og så er det en stolthet i Værdal over Stiklestad og den betydningen stedet har i norsk historie og den kraften det har.