Bygdemuseumet i Stjørdal ligger på Værnes og består av 22 gamle bygninger, som til sammen utgjør noe som kan minne om en tidskapsel fra fordums tid. Flere av de gamle trehusene er flyttet hit, mens noen av byggene har stått her helt siden de ble bygd på 1800-tallet.

- Vi legger vekt på å levendegjøre husene her på museumet på søndagen, sier Unni Raaen Nysæther, som er koordinator på museumet.

- Ingebrigtsen-gården skal for eksempel pyntes til jul anno 1900, og der kommer ”kjerringa” til å være i gang med å steke medisterkaker mens besøkende kan gå rundt og se seg om inni bygningen. Kanskje får man en smakebit også, sier Nysæther lurt.

- Det er noe med å komme inni husene og kjenne stemningen, for det er noe annet enn å bare se på husene utenfra, legger hun til.

Mye å få med seg

De fleste husene på tomta er innredet med tidsriktig inventar, og her finnes det både åpen gullsmedbutikk og frisørsalong på søndagen. Foruten åpne hus i ”Hæsjgata” blir det også aktiviteter som for eksempel lysdypping, nisseteater og juletrepynting.

- Lysdyppinga er jo en gammel tradisjon som bruker å være veldig stas for ungene, og de får selvfølgelig med seg et lys hjem som de har vært med på å lage selv, forteller Nysæther stolt.

- Så er det to lokale jenter som skal ha to forestillinger med nisseteater oppe på låven, og ei forestilling ute i Prestegårdshagen når vi tenner juletreet klokka 15.30, legger hun til.

- Jeg vil anbefale folk å kle seg godt, for det er et stort område og flere av aktivitetene på denne dagen vil foregå utendørs, presiserer Nysæther.

Autentisk

Prestegården har stått her på Stjørdal Museum helt siden den ble bygd av Hieronymus Heyerdahl i 1817. Bygget har vært gjennom mange forandringer og i dag inneholder den blant annet ei finstue som er innredet i autentisk stil fra 1800-tallet.

- Der kommer tjenestepiken til å være i gang med dekking av bord, pussing av sølv og pynting av tre for å nevne noe. Man får gå inn å se, og kanskje får man til og med hjelpe til med juletreet, forteller Unni lurt.

- Vi har mange forskjellige stilepoker representert her på museumet, og vi har innredet husene så nært opp til sin opprinnelse som vi kan, påpeker Nysæther.

- Men nå på søndagen handler det først og fremst om å gi folk en autentisk julestemning, som kanskje er litt annerledes enn de er vant til fra før, sier hun til slutt og oppfordrer i samme slengen folk til å ikke gå glipp av musikkforestillingen ”Julegaven” som kommer til å være i Værnes Kirke en halvtime etter åpningstid.

Fra Prestegården har man utsikt til Hæsjgata Foto: Idunn Thorsø
Inne på Prestgården blir man å se tjenestepiken forberede til jul, og kanskje får man være med å pynte juletreet? Foto: Idunn Thorsø
Unni Raaen Nysæther foran gullsmeden i Hæsjgata Foto: Idunn Thorsø