Sametingspresident Silje Karine Muotka. Foto: Sametinget

Sametinget har i 2023 til sammen delt ut 2,5 millioner kroner i tilskudd til kulturminneregistrering, skilting av kulturminner, bygningsvern og andre samiske kulturminneprosjekter. Muotka er glad for at samisk kulturarv blir tatt vare på og synliggjort.

Tre prosjekter skal registrere pitesamiske kulturminner, det skal kartlegges både kulturminner i marka og stående bygninger. Tilskuddsmottakerne er Knut Harry Sivertsen, Árran lulesamisk senter og Arnstein Brekke i selskapet Nordfar.

I sørsamisk område har det samiske kultur- og opplevelsessenteret Sijti Jarnge i Hattfjelldal og Sjeltie samisk kulturpark i Grane fått kr 170 000 hver til registreringsarbeid. Prosjektene skal bidra til å dokumentere samisk tilstedeværelse og bruk av landskapet. Muotka mener at ny kunnskap kan bidra til å styrke samisk identitet i de aktuelle områdene.

Et registreringsprosjekt om båter er tilgodesett med midler. Det finnes ingen helhetlig oversikt over samiske båter. Sametingspresidenten er derfor glad for at Stiftelsen Midt-Troms Museum skal dokumentere elvebåter fra Øverbygd.

– Det er innvilget kr 150 000 til arbeidet, som vil kunne bli et viktig bidrag i forvaltningen av samisk båtarv, sier Muotka.

Mange prosjekter har mottatt tilskudd for å vise fram den samiske kulturhistorien gjennom skilting og annen tilrettelegging. Sametinget har en pågående satsing på sørsamisk kulturarv, dette gjenspeiles i søknadsmassen. Tre søknader, i kommunene Vestre Slidre og Vang i Valdres, er innvilget tilskudd til tilrettelegging av samiske kulturminner

Porsanger kommune har mottatt tilsagn på kr 270 000. Dette for å vedlikeholde det tilrettelagte kulturlandskapet i Trollholmsund.

– Mange turister finner veien til de særegne dolomittfigurene som det knyttes gamle fortellinger til. Slik skjøtsel er viktig for å bevare, og kunne vise fram, våre verdifulle samiske kulturmiljøer, sier sametingspresidenten.

Flere prosjekter innen bygningsvern har også mottatt kulturvernmidler. Gammer, og kunnskapen om håndverket knyttet til disse, er sentral samisk kulturarv. I sørsamisk område er det gitt midler til gjenoppbygging av en gamme. Prosjekteier Varntresk grendelag skriver at gammen skal benyttes til å formidle samisk språk, kultur og historie.

– Det er veldig fint å kunne bidra til slike prosjekter som fremmer både bygningsarv og samisk kultur i videre forstand, avslutter Muotka.