Det var som før pandemien - publikum møtte opp i tusentall på Malmplassen for å få med seg åpningsseremonien til martnan.

Tradisjonen tro, det hele startet med at Hyttklokka ringte, før både Rørossangen, polsdans, Dalakopa og historisk tablå ble presentert fra snøscenen foran Smelthytta på Malmplassen.

Det var fylkesordfører Tore O. Sandvik som hadde fått det ærefulle oppdraget med å erklære arrangementet åpnet - noe han også har gjort tidligere.

Han har selv hytte i Røros og er godt kjent med martnastradisjonene.

En annen som er glad for at pandemien er over og at det meste ser ut til å være tilbake til gamle høyder, er Oline Bakkom fra Dalakopa. Hun og resten av orkesteret spilte på åpningsseremonien.

Rolf Feragen var en av skuespillerne som fremførte et tablå på snøscenen. Også han er glad for å se at tusenvis av publikummere hadde møtt opp for å få med seg åpningsseremonien.

Han håper at også resten av martnan vil være av den gode gamle typen.

For mange er lasskjørerne og forbøndene det store høydepunktet under åpningen, og det var som vanlig spektakulært når 80 hesteekvipasjer kjørte inn på Malmplassen.

Her var det kjørere som i flere dager har vært på vei til martnan, fra både nord, sør og øst, og som syntes det var godt å endelig kunne kjøre inn på Malmplassen i solsteken - til stor jubel fra publikum.

Foto: Rørosregionen Næringshage

1981 reiste en gruppe forbønder til Rørosmartnan fra Klövsjö i Jämtland. Det året kom det 10 ekvipasjer til Rørosmartnan.

Fra Klövsjö til Røros er det 165 km, og reisen tok fem og en halv dag. Dette var den første forbondsreisen på over 50 år, og turen ble en suksess.

Föreningen Forbonden skriver på sine nettsider at de samler årlig sleder, hester og folk som vil holde liv i denne tradisjonen som en gang var viktig i Grenselandet og andre områder.

Etter dette har stadig flere kjørerlag kastet seg på tradisjonen, og tirsdag deltok 80 ekvipasjer fra Dalarna Femund, Nord-Østerdal, Hedemarken, Gudbrandsdalen, Trøndelag, Selbu og Tydal i tillegg til Kløvsjø, på åpningsarrangementet.

Etter at åpningen på Malmplassen var unnagjort, trakk publikum i hopetall ned i gatene på Røros.

Her venter fem dager med handel, sang, dans, fest og moro - 3 år siden forrige gang.

Rørosmartnan 2023 Foto: Per Magne Moan
Rørosmartnan 2023 Foto: Per Magne Moan
Rørosmartnan 2023 Foto: Per Magne Moan
Svein A. Johnsgård og Lars Bjørk fra Femund Dalarna Spelmanslag hadde jobben med å presentere hesteekvipasjene. Foto: Per Magne Moan
Bent Jacobsen og Dalakopa spilte på åpningen Foto: Per Magne Moan
Rolf Feragen og Astrid Tronsmoen Foto: Per Magne Moan
Rørosmartnan 2023 Foto: Per Magne Moan
Rørosmartnan 2023 Foto: Per Magne Moan