Det intet mindre en kongelige besøket i Granåsen lørdag blir hyllet som det beste rock har å by på. Så hvorfor da spørre om noe så tilsynelatende smålig som hva man skal kunne forvente for en tusenlapp? Kanskje bør man heller spørre: Hva skal man forvente av en total konsertopplevelse? Jo, i tillegg til musikken skal man kunne forvente muligheten til å holde seg noen lunde hydrert. Metallica var fantastisk. Logistikken var det ikke. Derfor kan arrangørene prise seg lykkelige over at trøndersommeren var som den ofte er, ikke særlig tropisk.

Kraft: Det er liten tvil om at Metallica står øverst på pallen i Granåsen. Foto: Anne Gundersen

35 000 liter

Det rapporteres at det ble solgt 35 000 liter øl under konserten, en konsert hvor det skal nevnes at også lokale Bokassa og svenske Ghost ga jernet. I tillegg til ølet må man regne med at det gikk med noen liter vin og mineralvann. Problemet var at det å vente seg gjennom køen tok tid. Lang tid. Og det er klart, når du da kjøper et par av disse bæreinnretningene som holder fire-fem halvlitere, så klarer du deg en stund. Men om du kun vil ha deg en Farris, sånn for ikke å gå i bakken, da er en time eller to å vente veldig lenge. Så lenge at det ødelegger konsertopplevelsen. Og da kan, i følge utallige meldinger på sosiale medier, den tidligere nevnte tusenlappen føles drøy.

Rått: Gutta bød på seg selv, ikke minst Robert Trujillo. Foto: Anne Gundersen

Vennlig og sikkert

En konsertopplevelse, særlig en der så mange mennesker er samlet, skal også oppleves som sikker. DER funket alt i Granåsen. PCM gjør en fantastisk innsats for å holde folk trygge. De kan ikke roses nok. Selv i ugreie situasjoner, antakelig forårsaket av nødvendigheten av å kjøpe fem halvlitere i slengen, var gjengen vennligheten selv. Nå kom aldri undertegnede seg fram til en disk hvor det var mulig å kjøpe noe å drikke, men ryktet forteller at også her ble det gjort en utmerket jobb.

Ekstase: Publikum eksploderte da Metallica smalt igang med Hardwired. De kan neppe ha blitt skuffet. Metallica, altså, med en slik mottakelse. Foto: Anne Gundersen

Sekser til folket

Folka som har jobbet som helter i Granåsen får terningkast seks. Det gjør Metallica også, men innen dette publiseres er dette et historisk faktum det skal godt gjøres å tilføre noe om fra et journalistisk perspektiv. Tidligere i sommer fungerte festivalen Trondheim Rocks - fra samme arrangør - aldeles fantastisk. Faktisk så godt som uovertruffent. Der var alt ved logistikken på plass, noe som ga rom for å virkelig nyte den musikalske opplevelsen. Trondheim Rocks ble fantastisk etter at man høstet erfaringene fra året før og tok dem til etterretning. For det er nå en gang sånn da, at på konserter som dette er det stort sett, men selvsagt ikke utelukkende, det man kan kalle et voksent publikum. Og når man har kommet dit at det er helt ok å bruke en tusenlapp eller mer på en konsertopplevelse, så har man også utviklet noen forventninger om det helt basale; Et ønske om å leske strupen og det å kjapt kunne svare når naturen kaller og vil ha de edle dråpene tilbake. Dette må på plass i Granåsen før Rammstein neste år.

Ga alt: James Hetfield ga klart uttrykk for at han visste at han var blant sine egne. – Ah, the Metallica family is here. Foto: Anne Gundersen