– Det har vært et lite eventyr, sier Aud Selboe, en av grunnleggerne av Vinterfestspill i Bergstaden, på spørsmål om hvordan de siste 20 årene har vært for festivalen.

– Samtidig som festivalen har utviklet seg, forandret seg og vokst seg til, så har den allikevel beholdt de grunnleggende verdiene den ble stiftet på, fortsetter hun.

Siden 1999 har Vinterfestspill i Bergstaden blitt arrangert. I midten av mars kommer «den femte årstid», hvor vi, ifølge Vinterfestspill sine nettsider, «flyter rundt til lyden av kammermusikk og lukten av tulipaner mens marslyset flommer over Rørosvidda».

– Det blir en fest, sier Selboe.

– Det blir en jubileumsfest. Nå har vi holdt oss i live i 20 år og det markerer vi jo.

Levende jukeboks med Norges beste kor

Programmet er fylt med alt fra store konserter i kirken til 1600-tallspub i Sangerhuset, via en levende jukeboks på plattingen utenfor Kaffestuggu.

– Vinterfestspill har med Norges beste kor i år, Det Norske Solistkor, og for å få kontakt med publikum har de med seg en levende jukeboks. Det er rett og slett en oransje campingvogn, som settes på plattingen utenfor Kaffestuggu. Der vil det sitte fire-fem korister, og utenfor henger det en liste med hvilke verk du kan ønske deg, forklarer Selboe.

Du velger et verk, går inn i vognen og så synger koristene verket du har ønsket deg.

– Det er en liten jubileumsgave som folk kan få med seg lørdag formiddag.

Sendes på NRK

Selboe forteller at det aller meste av billetter er solgt til konsertene, men påpeker at det er noen gratis arrangementer og at det vil være mulig å oppleve Vinterfestspill på TV.

– Noe av det som gjør det veldig trivelig å feire 20 år er at NRK har bestemt seg for at de skal spre konserter fra Røros kirke til hele Norge. Torsdagens åpningskonsert blir sendt på NRK2 to timer etter at vi er ferdige i kirken. Fredagens jubileumskonsert blir også tatt opp og sendt ved en passende anledning.

I tillegg blir det tatt opptak av konserter til radio.

Hør Aud Selboe fortelle mer om Vinterfestspill, hva som står på programmet og hva hun gleder seg mest til her: